Kamervraag 2011Z20251

Voorschotje.nl

Ingediend 13 oktober 2011
Beantwoord 2 november 2011 (na 20 dagen)
Indiener
Beantwoord door Jan Kees de Jager (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen economie financieel toezicht financiën overige economische sectoren
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z20251.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-644.html
1. Zie bv. http://www.sportdome.nl/Nieuws/39004-NEC-dreigt-Voorschotje-alweer-te-verliezen.html d.d. 7 oktober 2011.
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het bericht «NEC dreigt Voorschotje alweer te verliezen»?1

    Ja

  • Vraag 2
    Bent u op de hoogte van het feit dat er een conflict bestaat tussen Voorschotje.nl en de AFM in verband met vergunningverlening? Zo ja, dient dit bedrijf een vergunning te hebben?
  • Vraag 3
    Voorschotje.nl adverteert met gratis lenen en anticipeert met hun verdienmodel op wanbetaling na 21 dagen, wat is uw mening over het bedrijfsmodel van Voorschotje.nl?
  • Vraag 4
    In hoeverre bent u het eens dat Voorschotje.nl anticipeert op wanbetaling en daardoor de zorgplicht om overkreditering te voorkomen niet voldoende waarborgt?
  • Vraag 5
    In hoeverre bent u het eens met de stelling dat er door Voorschotje.nl op een onwenselijke manier gebruik is gemaakt van het criterium «tegen onbetekenen kosten»?
  • Vraag 6
    Bent u op de hoogte van het feit dat Voorschotje.nl haar voorwaarden voor kredietverlening vijf dagen voor 1 juni 2011 heeft aangepast? Is hier sprake van het gebruik van een maas in de wet? Zo ja, deelt u de mening dat reparatie op dit punt gewenst is?
  • Vraag 7
    Aangezien bij reclame over leningen de slogan «Geld lenen kost geld» verplicht is, deelt u de mening dat ook deze waarschuwing op shirtreclame zichtbaar moet zijn?

    Bij reclames voor krediet is het verplicht om de waarschuwingszin «Let op! Geld lenen kost geld.» op te nemen. Reclame voor de (merk)naam van een onderneming, zoals een bank, zal in de regel geen reclame voor krediet zijn. Dan hoeft in de reclame niet de waarschuwingszin opgenomen te worden. Wanneer een sponsor op een shirt een wervende of aanprijzende tekst plaatst ten aanzien van een krediet zou inderdaad de waarschuwingszin opgenomen moeten worden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z20251
Volledige titel: Vragen van het lid Blanksma-van den Heuvel (CDA) aan de minister van Financiën over Voorschotje.nl (ingezonden 13 oktober 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-644
Volledige titel: Vragen van het lid Blanksma-van den Heuvel (CDA) aan de minister van Financiën over Voorschotje.nl (ingezonden 13 oktober 2011).