Kamervraag 2011Z15895

Het geweld in Syrië

Ingediend 2 augustus 2011
Beantwoord 20 oktober 2011 (na 79 dagen)
Indiener Harry van Bommel
Beantwoord door
Onderwerpen internationaal organisatie en beleid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z15895.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-350.html
1. Teletekst, 1 augustus 2011.
2. De Volkskrant, 1 augustus 2011.
  • Vraag 1
    Deelt u de opvatting dat alle beschikbare diplomatieke middelen moeten worden ingezet om het Syrische regime te bewegen tot vreedzame hervormingen en een zinvolle politieke discussie met de binnenlandse oppositie?1

    Nederland pleit voor sancties en andere maatregelen tegen het Syrische regime, opdat het geweld tegen de bevolking wordt gestaakt en de weg voor een duurzame politieke oplossing wordt vrijgemaakt.

  • Vraag 2
    Deelt u de opvatting dat de aanscherping van de sancties door de Europese Unie (EU) in de vorm van een reisverbod voor in totaal vijfendertig hoge Syrische functionarissen en bevriezing van hun banktegoeden onvoldoende druk op het regime legt? Zo nee, waarom niet?

    Zoals ik schreef in mijn brief aan de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken van 2 september 2011 (met kenmerk DAM-546/11), heeft de EU, mede op initiatief van Nederland, een olie-embargo tegen Syrië afgekondigd. Deze maatregel is aangevuld met een verbod op investeringen in deze sector. Ook wordt de sanctielijst voortdurend aangevuld met personen die het huidige regime steunen, laatst nog op 23 september 2011.

  • Vraag 3
    Is het waar dat er nog steeds geen volledig EU-wapenembargo is tegen Syrië omdat enkele EU-lidstaten zich daartegen verzetten? Zo ja, deelt u de opvatting dat er zo spoedig mogelijk een volledig EU-wapenembargo tegen Syrië moet komen?

    Een toelichting over de genomen economische maatregelen tegen Syrië vindt u in mijn brief van 2 september 2011 (met kenmerk DAM-546/11).

  • Vraag 4
    Bent u van mening dat moet worden overwogen om naast diplomatieke sancties ook economische sancties tegen Syrië in te stellen? Zo nee, waarom niet?

    De EU hanteert sinds 9 mei 2011 een volledig wapenembargo tegen Syrië.

  • Vraag 5
    Wat bedoelde u precies met de woorden: «het bewind van Assad verliest met de dag aan legitimiteit»?2

    Op dit moment is aan de orde dat Assad alle legitimiteit heeft verloren.

  • Vraag 6
    Wanneer heeft het bewind van Assad naar uw opvatting volledig haar legitimiteit verloren en welke gevolgen heeft dat voor de diplomatieke banden?

    Nederland heeft op 18 augustus jl. verklaard dat Assad moet opstappen. Deze oproep was in lijn met gelijktijdige oproepen van de EU en de VS.
    De diplomatieke banden met Syrië worden niet verbroken. Omwille van onafhankelijke informatievoorziening, contact met de oppositie, steun aan het hervormingsproces en het verder onder druk zetten van het regime is het belangrijk deze te handhaven.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z15895
Volledige titel: Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het geweld in Syrië (ingezonden 2 augustus 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-350
Volledige titel: Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het geweld in Syrië (ingezonden 2 augustus 2011).