Kamervraag 2011Z12185

De interviews uit de Volkskrant met Ben Bot en Ad Koppejan

Ingediend 8 juni 2011
Beantwoord 30 juni 2011 (na 22 dagen)
Indiener Stientje van Veldhoven (D66)
Beantwoord door
Onderwerpen organisatie en beleid ruimte en infrastructuur
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z12185.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-3028.html
1. de Volkskrant, «Bot: Kabinet zit vast aan afspraken Hedwigepolder. Oud- minister «verbaasd» dat polder nog droog staat.», 3 juni 2011.
2. de Volkskrant, «Het was gewoon niet zo’n goed besluit; Interview CDA-kamerlid Ad Koppejan verzet zich tegen ontpoldering van de Hedwigepolder», 6 juni 2011.
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het artikel «Bot: Kabinet zit vast aan afspraken Hedwigepolder1» en het interview met CDA-Kamerlid Ad Koppejan2 in de Volkskrant?

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, dat in de Scheldeverdragen «zwart op wit» staat dat de Hedwigepolder ontpolderd dient te worden?

    Ja.

  • Vraag 3
    Kloppen de in het artikel en het interview aangehaalde alternatieve gebieden? Hoeveel mensen wonen hier en wat is het aantal bedrijven in deze gebieden?

    De in het artikel genoemde locaties Braakman Noord en Appelzak zijn twee van de alternatieven die in het rapport van Deltares staan. De desbetreffende gemeenten geven aan dat wat betreft bedrijvigheid er in de Braakman Noord een recreatie-eiland (kampeergelegenheid, zomerhuizen en ligplaatsen voor boten), een vergadercentrum en het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer zijn. Er zijn in totaal 39 hoofdbewoners, waarvan er 28 hun permanente huisvesting hebben op het recreatie-eiland.
    In de Appelzak bevindt zich een golfterrein met annex een winkel en restaurant. Er is één particuliere hoofdbewoner. Daarnaast bevindt zich op het golfterrein een schietvereniging met ondergrondse schietbanen. Er is tijdelijk ook een kleiduivenvereniging gevestigd.

  • Vraag 4
    Klopt het dat, wanneer gekozen wordt voor deze alternatieven, er een juridische leemte ontstaat waardoor de Vlaamse regering haar bijdrage aan de natuurcompensatie voor de Westerschelde intrekt?

    De formele besprekingen met Vlaanderen moeten nog beginnen. Ik heb nog geen signalen ontvangen in de gesuggereerde richting.

  • Vraag 5
    Wat is precies de omvang van deze bijdrage namens de Vlaamse regering?

    Zie antwoord vraag 4.

  • Vraag 6
    Wat zijn de in de studie geraamde kosten voor de verschillende ecologische alternatieven voor het ontpolderen van de Hedwigepolder? Heeft u middelen op uw begroting gereserveerd voor de eventuele meerprijs van deze alternatieven voor het ontpolderen van de Hedwigepolder?

    Zie hiervoor de kabinetsbrief van 17 juni jl.

  • Vraag 7
    Klopt het dat, mocht er gekozen worden voor deze ecologische alternatieven, de Nederlandse overheid een dijk moet aanleggen langs het Vlaamse deel? Zo ja, wat kost de bouw van deze dijk?

    Ja, de kosten hiervan zijn € 15 mln.

  • Vraag 8
    In welke mate deelt u de in het interview verwoorde opvattingen van het Kamerlid Ad Koppejan over de kwaliteit van het onderzoek dat onder leiding van voormalig minister Nijpels is uitgevoerd naar de alternatieven voor het ontpolderen van de Westerschelde?

    Ik deel deze opvatting niet.

  • Vraag 9
    Bent u bereid deze vragen uiterlijk tegelijkertijd met de kabinetsreactie op het rapport van Deltares aan de kamer te zenden?

    Helaas is dit niet gelukt.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z12185
Volledige titel: Vragen aan van het lid Van Veldhoven (D66) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de interviews uit de Volkskrant met Ben Bot en Ad Koppejan (ingezonden 8 juni 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-3028
Volledige titel: Vragen aan van het lid Van Veldhoven (D66) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de interviews uit de Volkskrant met Ben Bot en Ad Koppejan (ingezonden 8 juni 2011).