Kamerstuk 36450-20

Amendement van de leden Inge van Dijk en Kisteman ter vervanging van nr. 15 over het aan de definitie van ‘ervaren regeldruk’ toevoegen dat het adviescollege ook adviseert over regeldrukeffecten die voortvloeien uit de stapeling van en samenhang met (complexe) wet- en regelgeving

Dossier: Regels omtrent de instelling van het Adviescollege toetsing regeldruk (Instellingswet Adviescollege toetsing regeldruk)

Gepubliceerd: 5 februari 2025
Indiener(s): Arend Kisteman (VVD), Inge van Dijk (CDA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36450-20.html
ID: 36450-20

78,0 %
22,0 %

JA21

SP

PvdD

CU

SGP

FVD

D66

Volt

BBB

CDA

DENK

GroenLinks-PvdA

PVV

VVD

NSC


Nr. 20 AMENDEMENT VAN DE LEDEN INGE VAN DIJK EN KISTEMAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 151

Ontvangen 5 februari 2025

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 1 wordt in de begripsomschrijving van «ervaren regeldruk» na «werkbaarheid van wet- en regelgeving in de praktijk,» ingevoegd «de samenhang of opeenstapeling van toepasselijke wet- en regelgeving,».

Toelichting

Indieners stelt met dit amendement voor om aan de definitie van «ervaren regeldruk» toe te voegen dat het adviescollege ook adviseert over regeldrukeffecten die voortvloeien uit de stapeling van en samenhang met (complexe) wet- en regelgeving. Omdat het adviescollege vanuit haar aard adviseert over voorgenomen wet- en regelgeving is het logisch dat het huidige wetsvoorstel nu zo is ingericht dat onder haar kerntaken verschillende typen stukken worden genoemd waarover het adviescollege adviseert. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wetsvoorstel, algemene maatregel van bestuur, ministeriële regeling of voorstel van de Europese Commissie. Een nadeel daarvan is dat regeldruk die voortvloeit uit een nieuwe regel niet op zichzelf staat. Soms is er in een specifieke sector of voor een specifieke doelgroep al sprake van hoge regeldruk. Het kan dan voorkomen dat een nieuwe regel wellicht niet veel regeldruk toevoegt, maar door een stapeling met andere regels alsnog leidt tot onwerkbaarheid in de praktijk. Bij nieuwe regels voor ondernemers kan dit bijvoorbeeld blijken uit de MKB-toets. Immers, zij weten zelf het beste waar het in de praktijk knelt.

Bovendien zien we dat in verschillende domeinen sprake is van complexe stelsels van wet- en regelgeving. Denk aan de zorg, de sociale zekerheid en het onderwijs. Deze stelsels werken ook nog eens op elkaar in, wat we bijvoorbeeld zien in de verwevenheid van de zorg en de sociale zekerheid. Vaak is onvoldoende duidelijk hoe een individuele nieuwe regel dan precies uitwerkt in een geheel van complexe regels. Het is daarom belangrijk dat het adviescollege hier aandacht voor heeft, en ook de ruimte heeft om daarover te adviseren.

Dit amendement beoogt het adviescollege die ruimte te bieden, door in artikel 1 onder de definitie van «ervaren regeldruk» toe te voegen dat onder ervaren regeldruk ook kan worden verstaan «samenhang of opeenstapeling van toepasselijke wet- en regelgeving,».

I. van Dijk Kisteman