Ontvangen 8 november 2023
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:
Aa
Artikel 3a wordt als volgt gewijzigd:
1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.
2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:
2. Een zorgaanbieder als bedoeld in het eerste lid kan het aanbieden van acute zorg op een bepaalde locatie slechts geheel of gedeeltelijk beëindigen of opschorten nadat de burgemeester van de gemeente waar de locatie zich bevindt daarover een zwaarwegend advies heeft uitgebracht. Bevat het advies een negatief oordeel over de voorgenomen beëindiging of opschorting, dan kan deze slechts plaatsvinden na een daartoe strekkende aanwijzing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
3. Voor het geven van een zwaarwegend advies als bedoeld in het tweede lid overlegt de burgemeester met:
a. de zorgaanbieder die de zorg geheel of gedeeltelijk wil beëindigen of opschorten;
b. het regionaal overleg acute zorgketen, dat tot doel heeft te bewerkstelligen dat zorgaanbieders die behoren tot de op grond van het eerste lid aangewezen categorieën afspraken maken met betrekking tot de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de acute zorg in hun regio.
c. de burgemeesters van de gemeenten in de omgeving, en
d. de inwoners uit de omgeving die belang hebben bij de door de zorgaanbieder geboden acute zorg.
Dit amendement dient er voor te zorgen dat de belangen van inwoners ten aanzien van de beschikbaarheid van spoedeisende hulp beter gewaarborgd worden. Het (gedeeltelijk) sluiten van een post voor Spoedeisende Hulp (SEH) heeft vergaande gevolgen voor de nabijheid van die zorg voor de inwoners in de desbetreffende gemeente en regio en raakt daarmee bovendien aan het gevoel van veiligheid van inwoners.
Het amendement voorziet daartoe in een versterking van de procedure waarmee de acute zorg in een gemeente (gedeeltelijk) kan worden beëindigd. Wat de indieners van dit amendement betreft moet spoedeisende hulp voor inwoners regionaal bereikbaar blijven en mag (gedeeltelijke) sluiting alleen aan de orde zijn als er inhoudelijk gereageerd is op een zwaarwegende advies van de burgemeester en de inspectie de reactie ondersteunt.
Op dit moment mag een zorgaanbieder het aanbieden van spoedeisende hulp alleen beëindigen of opschorten als die zorgaanbieder daarvoor een zorgvuldige besluitvormingsprocedure heeft gevolgd. Om de lokale betrokkenheid bij het beëindigen of opschorten van die zorg in een regio te vergroten dient die besluitvormingsprocedure te worden versterkt. Dat gebeurt door te bepalen dat het sluiten van een SEH pas toegestaan is nadat de burgemeester van de gemeente waar de te sluiten SEH zich bevindt daarover een zwaarwegend gemotiveerd advies heeft uitgebracht aan de desbetreffende zorgaanbieder nadat hij overleg heeft gehad met de burgemeesters van de andere betrokken gemeentes. Die burgemeester moet daarvoor overleg plegen met de desbetreffende zorgaanbieder, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, de burgemeesters van de gemeenten in de omgeving en de inwoners uit de omgeving.
Mocht de zorgaanbieder het advies van de burgemeester niet willen opvolgen, dan moet het besluit van de zorgaanbieder aan IGJ worden voorgelegd. De IGJ geeft dan vervolgens een aanwijzing over het al dan niet sluiten van de SEH.
Bushoff Van den Berg