Vastgesteld 31 mei 2022
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.
Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.
Inhoudsopgave |
blz. |
Inleiding |
1 |
Algemeen |
2 |
Opleiding en examinering van personen belast met beveiligingstaken |
2 |
Opleidingseisen veiligheidsbeambte van een havenfaciliteit |
2 |
Veiligheidsinlichtingen en -controles van schepen |
3 |
Beveiligingsmelding en functie DAO’s |
3 |
Consultatie |
3 |
Regeldruk |
3 |
Inleiding
De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel Wijziging van de Havenbeveiligingswet in verband met de modernisering van de opleidingseisen voor personen die bij havenfaciliteiten beveiligingswerkzaamheden verrichten, de optimalisering van de veiligheidscontroles van schepen en een tweetal technische verbeteringen (hierna: het wetsvoorstel). Deze leden hebben hierbij hebben nog enkele vragen.
De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel. Deze leden hebben slechts enkele vragen over de opleiding en examinering van personen belast met beveiligingstaken.
De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel. Deze leden hebben daarover nog de volgende vragen.
Het lid van de BBB-fractie heeft met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel en juicht een gelijk speelveld toe voor alle opleiders in een branche waar veiligheid een kritieke factor is.
Algemeen
De leden van de VVD-fractie willen weten hoe de arbeidsmarkt voor havenbeveiligers eruitziet. Deze leden willen weten of er een tekort is aan beveiligers en hoeveel dit bedraagt per haven. Deze leden willen tevens weten in hoeverre het wetsvoorstel eraan bijdraagt dit tekort op te lossen en op welke termijn.
Opleiding en examinering van personen belast met beveiligingstaken
De leden van de VVD-fractie willen weten of er wachttijden zijn voor de opleiding tot beveiliger bij de havenfaciliteiten. Deze leden zien dit graag uitgesplitst per haven en per piekmoment.
De leden van de D66-fractie lezen in de memorie van toelichting dat veiligheidsbeambten vaak opleidingen voor havenbeveiliger volgen, maar dat gezien hun rol er ook aanvullende eisen gesteld worden aan de benodigde kennis. In een ministeriële regeling zal nader invulling worden gegeven aan de onderdelen waarin de veiligheidsbeambte van de havenfaciliteit opgeleid moet zijn. Waarom wordt niet, net als voor de havenbeveiliger, gekozen voor een examen in plaats van eisen aan de opleiding?
De leden van de D66-fractie vragen tevens, gegeven de kwetsbaarheid van havens om misbruikt te worden door de georganiseerde misdaad, in hoeverre in de nieuwe wijze van opleiden en examineren van respectievelijk veiligheidsbeambten en havenbeveiligers expliciet aandacht wordt besteed aan de risico’s van ondermijning en corruptie. Wordt dat in de voorgestelde ministeriële regelingen voor respectievelijk de opleidingseisen voor de veiligheidsbeambte en de exameneisen voor havenbeveiliger expliciet meegenomen?
Het lid van de BBB-fractie vraagt de regering hoe volgens haar recht gedaan wordt aan signalen uit de branche dat zij zich zorgen maken dat de uniformiteit ten koste gaat van de kwaliteit van de opleider, waarbij de focus verschuift naar examinering.
Opleidingseisen veiligheidsbeambte van een havenfaciliteit
De leden van de ChristenUnie-fractie vragen hoe de regering vorm wil geven aan de ministeriële regeling waarin nader invulling wordt gegeven aan de onderdelen waarin de veiligheidsbeambte van de havenfaciliteit wordt opgeleid. Kan het helpen om de rol van veiligheidsbeambte van een havenfaciliteit toch een opleidingsplichtige functie te maken, voor zover dat mogelijk is?
De leden van de ChristenUnie-fractie vragen ook hoe de kwaliteit en integriteit van de opleiding geborgd wordt, zonder het toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Hoe hoopt de regering te voorkomen dat de opleiding in korte termijn kan worden doorlopen? Hoe hoopt zij potentiële veiligheidsbeambten met een dubbele loyaliteit uit de opleiding te vissen, tegen de achtergrond van ondermijnende criminaliteit in de Nederlandse havens?
Veiligheidsinlichtingen en -controles van schepen
Beveiligingsmelding en functie DAO’s
De leden van de ChristenUnie-fractie vragen of de regering uiteen kan zetten wat, na de aanpassingen van het wetsvoorstel op basis van de consultatie, de rol wordt van de burgemeester als het gaat om havenveiligheid en -beveiliging en op welke punten deze veranderd is ten opzichte van de huidige situatie.
Consultatie
De leden van de VVD-fractie willen weten of er een consultatie heeft plaatsgevonden met de havens, de vakbonden en de schaapvaartsector en wat hun reactie is op deze wet.
Regeldruk
De leden van de VVD-fractie lezen dat de opleiding tot havenbeveiliger circa € 31.000 aan examen- en verletkosten bedraagt. Deze leden willen weten hoe deze kosten zijn opgebouwd.
Het lid van de BBB-fractie vraagt de regering of externe examinering in plaats van interne examinering de kandidaat op extra kosten jaagt. Zo ja, welke extra kosten schat de regering in? Zo nee, hoe wordt dit volgens de regering voorkomen?
De voorzitter van de vaste commissie, Tjeerd de Groot
De adjunct-griffier van de commissie, Van der Zande