Kamerstuk 35870-28

Reactie op het amendement van van de leden Bushoff en Ellemeet over zeker stellen dat donorkinderen geïnformeerd worden over een genetische aandoening als het College niet beschikt over de contactgegevens van het donorkind zelf (Kamerstuk 35870-26) en de gewijzigde motie van het lid Ellemeet c.s. over onderzoeken hoe het maximumaantal gezinnen ook van toepassing kan zijn op donoren die buiten de kliniek werken en hoe overtreding bestraft kan worden (t.v.v. Kamerstuk 35870-24)

Dossier: Wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in verband met de tweede evaluatie van de wet, het actieplan ter ondersteuning van donorkinderen en de omvorming van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting tot publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan


Nr. 28 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2023

Op 12 april 2023 heeft de mondelinge behandeling van bovengenoemd wetsvoorstel tot wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (hierna: Wdkb) plaatsgevonden (Handelingen II 2022/23, nr. 73, debat over de wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting). In navolging van mijn brief van 17 april 2023 (Kamerstuk 35 870, nr. 27) wil ik in deze brief reageren op een nadien nog ingediend amendement en een gewijzigde motie.

Amendement van de leden Bushoff en Ellemeet (Kamerstuk 35 870, nr. 26)

Tijdens de mondelinge behandeling van het wetsvoorstel hebben de leden Bushoff (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks) een amendement ingediend dat strekt tot het inrichten van een centrale registratie met als doel om donorkinderen te kunnen informeren over een genetische aandoening bij de donor (Kamerstuk 35 870, nr. 15). Tijdens de mondelinge behandeling heb ik dit amendement ontraden.

Op 18 april 2023 hebben de leden Bushoff en Ellemeet een amendement ingediend (Kamerstuk 35 870, nr. 26). Dit amendement strekt niet langer tot een centrale registratie, maar borgt – via een expliciete link in artikel 3c van de Wdkb met de Richtlijn informeren van familieleden bij erfelijke aandoeningen» van de Vereniging Klinische Genetica Nederland – dat donorkinderen op de hoogte worden gesteld van een genetische aandoening bij de donor van wie zij afstammen, ook als het College donorgegevens kunstmatige bevruchting niet over de contactgegevens van het donorkind zelf beschikt. Tijdens de mondelinge behandeling van het wetsvoorstel heb ik aangegeven dat ik open sta voor een amendement met zodanige strekking. Ten aanzien van dit amendement laat ik dan ook het oordeel aan uw Kamer.

Gewijzigde motie van het lid Ellemeet c.s. ter vervanging van Kamerstuk 35 870, nr. 24

In de brief van 17 april 2023 ben ik, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, schriftelijk ingegaan op de motie van het lid Ellemeet c.s. (Kamerstuk 35 870, nr. 24). Ter vervanging van die motie heeft het lid Ellemeet c.s. een gewijzigde motie ingediend. De gewijzigde motie laat onverlet dat het stellen van een maximum aan het aantal zaadceldonaties in de privésfeer een vorm van geboortebeperking zou zijn die diep ingrijpt op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen en bovendien een niet controleerbaar en handhaafbaar verbod zou zijn. De gewijzigde motie doet daarom geen afbreuk aan de argumenten op grond waarvan in voornoemde brief de motie is ontraden. De gewijzigde motie wordt daarom evenzeer ontraden.

Wensouders die in het belang van hun toekomstige kind naleving van het maximumaantal van belang achten, kunnen gebruik maken van de Nederlandse klinieken. Deze zullen op grond van het voorliggende wetsvoorstel tot wijziging van de Wdkb gehouden zijn aan het maximumaantal te behandelen vrouwen per donor.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers