Ontvangen 12 april 2021
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
I
Na artikel I, onderdeel J, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:
Ja
In artikel 6:4 wordt «acht» vervangen door «achttien».
II
Artikel I, onderdeel L, wordt als volgt gewijzigd:
1. Onder 1 wordt «acht» vervangen door «achttien».
2. Onder 2 wordt «acht» vervangen door «achttien».
III
In artikel II, onderdeel B, wordt artikel 2a als volgt gewijzigd:
1. In het opschrift wordt «acht» vervangen door «achttien».
2. In het eerste lid, onder a, wordt «acht» vervangen door «achttien».
Op dit moment kan op de grond van de Wet arbeid en zorg ouderschapsverlof worden opgenomen voor kinderen tot 8 jaar en kan op grond van de Wet flexibel werken een verzoek tot flexibel werken worden gedaan om werk en privé beter te combineren.
De indieners zijn van mening dat ouders ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen en om flexibele werkregelingen moeten kunnen verzoeken voor kinderen tot 18 jaar, de leeftijd vanaf welke men meerderjarig is, omdat zich ook in de leeftijd 8–18 jaar situaties kunnen voordoen waarin ouders tijdelijk minder of anders willen werken om extra tijd te hebben voor en met hun kind(eren).
Bijvoorbeeld voor het verlenen van zorg, hulp bij thuisonderwijs (zoals de voorbereiding op examens) of begeleiding door de puberteit en daarmee verwante vraagstukken.
Hiertoe wijzigt het amendement in het wetsvoorstel, de Wet arbeid en zorg, met uitzondering van artikel 6:3, en de Wet flexibel werken, «acht» in «achttien» jaar. Overige voorwaarden blijven ongewijzigd. Op welk(e) moment(en) in de periode tot het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt er ouderschapsverlof wordt opgenomen dan wel om flexibel werken wordt verzocht, is keuzevrijheid van de ouders. Bij adoptie zal het recht op verlof eveneens gaan lopen tot 18 jaar.
De grond voor de wijziging wordt gevonden in artikel 16 van de Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers. Daaruit volgt dat ten gunste van werknemer kan worden afgeweken van de bepalingen in de richtlijn.
Palland Ceder Stoffer