Ontvangen 14 september 2020
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
In artikel I, onderdeel A, wordt het voorgestelde artikel 58c als volgt gewijzigd:
1. In het opschrift wordt na «Procedurevoorschriften» ingevoegd «algemene maatregelen van bestuur en».
3. Na het opschrift wordt een lid ingevoegd, luidende:
0. De voordracht voor een krachtens dit hoofdstuk vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan een week nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.
3. In het tweede lid, wordt na «vaststelling» ingevoegd «van een krachtens dit hoofdstuk vast te stellen ministeriële regeling».
II
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58e na «vast te stellen» ingevoegd «algemene maatregel van bestuur of».
III
In artikel I, onderdeel A, vervalt in het voorgestelde artikel 58f, tweede lid, de tweede volzin.
IV
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58g, eerste lid, «ministeriële regeling» vervangen door «algemene maatregel van bestuur» en wordt «regeling» vervangen door «maatregel».
V
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58h «ministeriële regeling» vervangen door «algemene maatregel van bestuur» en wordt «regeling» vervangen door «maatregel».
VI
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58i «ministeriële regeling» vervangen door «algemene maatregel van bestuur» en wordt «regeling» vervangen door «maatregel».
VII
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58j, eerste lid, aanhef, «ministeriële regeling» vervangen door «algemene maatregel van bestuur».
VIII
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58o, derde lid, eerste en tweede volzin, «ministeriële regeling» vervangen door «algemene maatregel van bestuur».
IX
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58p, eerste en tweede lid, «ministeriële regeling» vervangen door «algemene maatregel van bestuur».
X
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58q, eerste lid, «ministeriële regeling» vervangen door «algemene maatregel van bestuur».
XI
In artikel I, onderdeel A, wordt het voorgestelde artikel 58r als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid, tweede lid, aanhef, derde lid, eerste en laatste volzin, en vierde lid «ministeriële regeling» telkens vervangen door «algemene maatregel van bestuur».
2. In het tweede lid, aanhef, wordt «In de ministeriële regeling» vervangen door «Bij ministeriële regeling».
XII
In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 58s, eerste lid, eerste, tweede en vierde volzin, tweede lid, eerste en laatste volzin en derde lid, «ministeriële regeling» telkens vervangen door «algemene maatregel van bestuur» en wordt «regeling» in het eerste lid, derde volzin, vervangen door «maatregel».
Het wetsvoorstel bevat vergaande inperkingen op diverse grondrechten. In het wetsvoorstel is ervoor gekozen om deze inperkingen bij ministeriële regeling vast te stellen, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad.
De indiener is van mening dat het in de meeste gevallen ongewenst is om zulke vergaande inperkingen te doen bij ministeriële regeling. In dat geval komt de besluitvorming rond bijvoorbeeld het sluiten van voorzieningen of het maximeren van een bezoekersaantal of inperking van het huisrecht in verzorgingstehuizen in principe te liggen bij enkele ministers. Ook is de Afdeling advisering van de Raad van State bij ministeriële regelingen niet in beeld. De indiener van dit amendement heeft er daarom voor gekozen om in vrijwel alle gevallen de ministeriële regeling te vervangen door een algemene maatregel van bestuur.
De indiener is van mening dat in een aantal gevallen wel volstaan kan worden met de mogelijkheid van een ministeriële regeling. Deze uitzondering is gemaakt voor de ministeriële regelingen in artikel 58f (vrijstelling of alternatieve invulling veilige afstand) 58l (alternatieve invulling voor de zorgplicht), 58r, tweede lid, (regeling voor opvang kinderen van o.a. ouders in cruciale beroepen), 58t (Informatieverschaffing door de burgemeester) en ook niet in de wijziging van Wet kinderopvang (vrijstelling verplichtingen).
Van der Staaij