Ontvangen 27 september 2021
Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:
A
In artikel 1.1 wordt in de begripsomschrijving van fraude in de zorg «domein van de Zorgverzekeringwet» vervangen door «domein van de Zorgverzekeringswet» en wordt « of Jeugdwet» vervangen door «, Jeugdwet of de door een ziektekostenverzekeraar te vergoeden zorg, die niet behoort tot het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg ».
B
Artikel 2.1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:
1. «Zorgverzekeringwet» wordt vervangen door «Zorgverzekeringswet».
2. « of jeugdhulp als bedoeld in de Jeugdwet» wordt vervangen door «, jeugdhulp als bedoeld in de Jeugdwet of de door een ziektekostenverzekeraar te vergoeden zorg, die niet behoort tot het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg ».
C
In het opschrift van Hoofdstuk 2, paragraaf 2, wordt «informatieknooppunt» vervangen door «Informatieknooppunt».
D
Artikel 2.3 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het tweede lid, aanhef, wordt «informatieknooppunt» vervangen door «Informatieknooppunt» en wordt «de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gegevens verwerken uit» vervangen door «naast de in dat lid bedoelde gegevens, uitsluitend gegevens verwerken die bij of krachtens enige andere wet zijn verkregen of die bij algemene maatregel van bestuur zijn aangewezen en afkomstig zijn uit».
2. In het derde lid komt het woord «ontvangen» te vervallen.
In het wetsvoorstel was al beoogd dat ook de particuliere ziektekostenverzekeraars (persoons)gegevens kunnen uitwisselen met gemeenten en andere ziektekostenverzekeraars en dat zij (persoons)gegevens kunnen uitwisselen met het Informatieknooppunt zorgfraude (hierna: IKZ), en dat de in het wetsvoorstel opgenomen grondslagen voor het verwerken van gegevens derhalve ook betrekking zouden hebben op een ziektekostenverzekering. Bij nader inzien lijkt dit onvoldoende uit de voorgestelde wettekst te blijken. Daarom is ter verduidelijking in de begripsomschrijving van «fraude in zorg» toegevoegd, dat ook zorg die buiten het verzekerde pakket op grond van de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg valt en door een ziektekostenverzekeraar wordt vergoed, onder de reikwijdte van het wetsvoorstel valt. Er kan concreet worden gedacht aan de aanvullende ziektekostenverzekering waarmee bijvoorbeeld mondzorg voor volwassenen kan worden verzekerd of fysiotherapie die vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering wordt vergoed. In aansluiting daarop is artikel 2.1, eerste lid, ook aangepast.
Met deze nota van wijziging wordt ook artikel 2.3, tweede lid, gewijzigd. In dit artikellid is limitatief opgesomd uit welke openbare bronnen het IKZ gegevens kan verwerken, waaronder zelfstandige raadpleging van die bronnen, voor het in het eerste lid van het artikel omschreven doel. Het IKZ is een onafhankelijke instantie, die vanuit een eigen taak een bijdrage (ondersteuning) levert aan de bestrijding van fraude in de zorg en daarbij verwerkingsverantwoordelijke is. De gegevens uit de aangewezen openbare bronnen dragen bij aan een zorgvuldige en rechtmatige uitvoering van de wettelijke taak door het IKZ. Met de gewijzigde formulering van artikel 2.3, tweede lid, wordt het limitatieve karakter van de bepaling verduidelijkt. Dit is van belang, want op deze manier wordt tot uitdrukking gebracht dat door het IKZ alleen de bronnen die bij of krachtens deze wet zijn bepaald of bij of krachtens enige andere wet zijn verkregen, mogen worden geraadpleegd. Dit sluit daarom aan bij de beoogde wettelijk afgebakende taakuitoefening van het IKZ. Tevens is verduidelijkt dat het gaat om de verwerking van andere gegevens dan de gegevens die het IKZ van instanties heeft ontvangen. In het gewijzigde artikellid is voorts expliciet gemaakt dat het IKZ gegevens uit niet-openbare bronnen uitsluitend kan verwerken, waaronder het zelfstandig raadpleging van die bronnen, indien dat mogelijk is bij of krachtens enige andere wettelijke bepaling. Gedacht kan worden aan gegevens uit de basisregistratie personen (BRP), die geraadpleegd zouden kunnen worden ter verificatie van de aan het IKZ verstrekte gegevens en ter beperking van het risico op (de verwerking van) onjuiste gegevens. De verstrekking van gegevens uit de BRP wordt echter niet in deze wet of onderliggende amvb geregeld, maar in de Wet basisregistratie personen en het bijbehorende Besluit basisregistratie personen.
Tot slot worden enkele tekstuele verbeteringen doorgevoerd.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge