Ontvangen 6 oktober 2021
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
Na artikel 13 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
De Kieswet wordt als volgt gewijzigd:
A
Aan artikel A 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:
3. De Kiesraad is tevens belast met het verzamelen van de uitslagen van de op basis van deze wet gehouden verkiezingen en het op een algemeen toegankelijke wijze ontsluiten daarvan, alsmede met de overige in deze wet aan hem opgedragen taken.
B
Aan artikel N 10, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende: Het proces-verbaal bevat ten aanzien van iedere kandidaat en iedere lijst het aantal stemmen dat op die kandidaat, onderscheidenlijk die lijst, is uitgebracht.
C
Artikel N 12 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het tweede lid wordt «onverwijld» vervangen door «binnen vierentwintig uur na vaststelling».
2. In het tweede lid wordt na de eerste zin twee zinnen ingevoegd, luidende: Bij ministeriële regeling kan hiervoor een internetadres worden aangewezen. De openbaarmaking geschiedt gedurende een periode van ten minste drie maanden.
3. Aan artikel N 12 worden twee leden toegevoegd, luidende:
6. De burgemeester verstrekt aan de Kiesraad zo spoedig mogelijk nadat over de toelating van de gekozenen is beslist, het digitale bestand met de uitkomst van de stemming op gemeentelijk niveau dan wel, indien er geen gebruik is gemaakt van programmatuur ten behoeve van de vaststelling daarvan: de processen-verbaal van de stembureaus en zijn opgave.
7. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de openbaarmaking, terinzagelegging en de overdracht van de processen-verbaal, de opgave van de burgemeester en het digitale bestand.
D
Aan artikel O 3, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende: Het proces-verbaal bevat ten aanzien van iedere kandidaat en iedere lijst het aantal stemmen dat op die kandidaat, onderscheidenlijk die lijst, is uitgebracht.
E
Artikel O 4 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid wordt «onverwijld» vervangen door «binnen vierentwintig uur na vaststelling».
2. Aan het eerste lid wordt een zin toegevoegd, luidende: De openbaarmaking geschiedt gedurende een periode van ten minste drie maanden.
3. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:
3. Indien het betreft de verkiezing van de leden van de provinciale staten van een provincie met meerdere kieskringen, verstrekt het hoofdstembureau aan de Kiesraad, zo spoedig mogelijk nadat over de toelating van de gekozenen is beslist, het digitale bestand ten behoeve van de berekening van de uitslag van de verkiezingen dan wel, indien er geen gebruik is gemaakt van programmatuur ten behoeve van de vaststelling daarvan een afschrift van zijn proces-verbaal.
4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de openbaarmaking, terinzagelegging en de overdracht van de processen-verbaal en het digitale bestand.
F
Aan artikel P 22, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende: Het proces-verbaal bevat ten aanzien van iedere kandidaat en iedere lijst het aantal stemmen dat op die kandidaat, onderscheidenlijk die lijst, is uitgebracht.
G
Artikel P 23 wordt als volgt gewijzigd:
1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.
2. In het eerste lid (nieuw) wordt «onverwijld» vervangen door «binnen vierentwintig uur na vaststelling».
3. Aan het eerste lid (nieuw) wordt een zin toegevoegd, luidende: De openbaarmaking geschiedt gedurende een periode van ten minste drie maanden.
4. Er worden drie leden toegevoegd, luidende:
2. Indien het betreft de verkiezing van de leden van de gemeenteraad, de provinciale staten of het algemeen bestuur, verstrekt het centraal stembureau aan de Kiesraad, zo spoedig mogelijk nadat over de toelating van de gekozenen is beslist, het digitale bestand ten behoeve van de berekening van de uitslag van de verkiezingen dan wel, indien er geen gebruik is gemaakt van programmatuur ten behoeve van de vaststelling daarvan een afschrift van zijn proces-verbaal.
3. De Kiesraad maakt de digitale bestanden dan wel de processen-verbaal van het centraal stembureau, bedoeld in het tweede lid, alsmede de digitale bestanden dan wel de processen-verbaal van de stembureaus, de hoofdstembureaus en het centraal stembureau en de opgave van de burgemeester, bedoeld in het tweede lid en de artikelen N 12, zesde lid, en O 4, derde lid, op een algemeen toegankelijke wijze elektronisch openbaar. Bij ministeriële regeling kan hiervoor een internetadres worden aangewezen.
4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de elektronische openbaarmaking.
II
Na artikel 18 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
Indien het bij koninklijke boodschap van 10 juni 2020 ingediende voorstel van wet Wijziging van de Kieswet in verband met de aanpassing van de procedure voor de vaststelling van verkiezingsuitslagen alsmede regeling van enkele andere onderwerpen in die wet, de Waterschapswet, de Mediawet 2008 en de Mediawet BES (Wet nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen) (35 489) tot wet is of wordt verheven, en de in artikel I, onderdeel A, van die wet voorgestelde wijziging van artikel A 3, derde lid, van de Kieswet:
a. eerder in werking treedt of is getreden dan de in artikel 13a, onder A, voorgestelde wijziging van artikel A 3, derde lid, van de Kieswet, vervalt artikel 13a, onderdeel A, van deze wet;
b. later in werking treedt of is getreden dan de in artikel 13a, onder A, van deze wet, voorgestelde wijziging van artikel A 3, derde lid, van de Kieswet, vervalt in die wet de in artikel I, onder A, voorgestelde wijziging van artikel A 3, derde lid van de Kieswet.
Dit amendement zorgt ervoor dat bij verkiezingen tot op kandidaatsniveau per stembureau voor ieder inzichtelijk is hoeveel stemmen er uitgebracht zijn. Indien wetsvoorstel 35 489 eerder tot wet is verheven, kunnen deze bepalingen vervallen, want dit wetsvoorstel voorziet precies in die publicatie. De vragen van de Kamer in het verslag wachten al een jaar op antwoord.
De achtergrond van dit amendement is duidelijk: de hele verkiezingsuitslag moet voor een burger, een kandidaat of een politieke partij gemakkelijk verifieerbaar en natrekbaar zijn en wel voordat de uitslag definitief wordt vastgesteld.
Dat betekent: iedereen kan de tellingen en het vaststellen van de uitslag bij het stembureau bijwonen.
En dan dus ook de publicatie van alle stembureaus en het optellen van de stemmen. Dat kan als de processen-verbaal van de stembureaus, dan de gemeentes en dan van de kieskring, ook openbaar zijn. Daarin voorziet dit amendement.
Omtzigt Inge van Dijk Bromet Ephraim