Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 23 april 2020
Hierbij bied ik u de nota naar aanleiding van het verslag aan inzake het voorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de implementatie van de onderdelen van richtlijn (EU) 2018/1972 die betrekking hebben op toegangsregulering in geval van replicatiebelemmeringen, het overstappen van telecomaanbieder en het vorderen van inlichtingen ten behoeve van een geografisch onderzoek naar het bereik van elektronische communicatienetwerken (Kamerstuk 35 368) (Kamerstuk 35 368, nr. 7). Mede in verband hiermee informeer ik uw Kamer over de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van 17 maart jl. en de start van de internetconsultatie over de algemene maatregel van bestuur waarin de reikwijdte van de overstapdienst wordt geregeld.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legde per 1 oktober 2018 toegangsverplichtingen op aan VodafoneZiggo en KPN. Het CBb heeft bij uitspraak van 17 maart dit marktanalysebesluit van de ACM vernietigd.1 Bijgevolg zijn deze partijen niet langer verplicht tegen door de ACM bepaalde voorwaarden toegang te bieden. Deze uitspraak onderstreept dat het van belang is dat zo spoedig mogelijk aanvullende mogelijkheden worden gecreëerd voor de ACM om tot regulering te kunnen overgaan. Het bovengenoemde wetsvoorstel voorziet hierin. Tegen deze achtergrond is er reden voor een voortvarende behandeling van dit wetsvoorstel, voor zover mogelijk in de huidige Coronacrisis.
Het wetsvoorstel voorziet tevens in een verplichting voor aanbieders tot het bieden van een overstapdienst aan consumenten die willen overstappen naar een andere aanbieder. De reikwijdte van deze verplichting wordt bepaald bij algemene maatregel van bestuur. Een ontwerp hiervan is op 31 maart jl. in openbare consultatie gebracht.2
De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer