Gepubliceerd: 12 juni 2019
Indiener(s): Maarten Hijink
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35087-10.html
ID: 35087-10

Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID HIJINK

Ontvangen 12 juni 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel 1, onderdeel F, wordt toegevoegd «en wordt na de eerste zin ingevoegd «De zorgverantwoordelijke stelt de cliënt of zijn vertegenwoordiger daarbij schriftelijk in kennis van de grond voor en de klachtwaardigheid van deze toepassing van onvrijwillige zorg en de mogelijkheid van advies en bijstand door de cliëntenvertrouwenspersoon.»».

Toelichting

Dit amendement regelt dat een met artikel 8:9, derde lid, van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (hierna: Wvggz) vergelijkbare bepaling wordt toegevoegd aan artikel 13, tweede lid, van de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten. Indiener hecht grote waarde aan een goede informatievoorziening aan cliënten of hun vertegenwoordiger over onvrijwillige zorg en de mogelijkheden tot bezwaar en ondersteuning door een cliëntvertrouwenspersoon. Indiener regelt met dit amendement dat er een verplichting komt om de cliënt of zijn/haar vertegenwoordiger in de situatie van onvrijwillige zorg schriftelijk te informeren over de gronden daarvoor, de mogelijkheid om bezwaar te maken en om ondersteuning te krijgen van de cliëntvertrouwenspersoon. Met het toevoegen van deze verplichting wordt de informatieplicht geharmoniseerd met de Wvggz (artikel 8:9) en daarmee gelijk getrokken in de zorgsector. Bovendien is deze verplichting nu ook al opgenomen in artikel 40a Wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen en erkend in de jurisprudentie.

Indiener is van mening dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen zorgsectoren over de informatieplicht met betrekking tot dwangtoepassing. Ook wordt met dit amendement tegemoet gekomen aan het motiveringsbeginsel zoals geregeld in artikel 3:46 Algemene wet bestuursrecht dat stelt dat de overheid besluiten begrijpelijk, deugdelijk en volledig moet motiveren. Het besluit tot vrijheidsbeperkende maatregelen of andere vormen van onvrijwillige zorg mogen niet lichtzinnig genomen worden. Het wettelijk vastleggen van het recht op informatie voor de cliënt verbetert de rechtsbescherming van de cliënt, zeker in gevallen waarin onvrijwillige zorg op oneigenlijke gronden wordt toegepast.

Hijink