Kamerstuk 35065-9

Oordeel inspectie inzake samenhang onderzoeken KPN-storing en de behandeling Wijzigingswet meldkamers

Dossier: Wijziging van de Politiewet 2012, de Wet veiligheidsregio’s en de Tijdelijke wet ambulancezorg in verband met de wettelijke regeling van meldkamers (Wijzigingswet meldkamers)

Gepubliceerd: 18 december 2019
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35065-9.html
ID: 35065-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2019

Per brief van 6 september 20191 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek naar de continuïteit van de meldkamers. Uit het onderzoek bleek dat onder andere het beheer van de meldkamers versnipperd was. Met de Wijzigingswet meldkamers, waarbij er sprake is van de overgang van het beheer van de meldkamers naar de politie, zal de continuïteit van de techniek in de meldkamers beter worden geborgd.

Zoals verzocht door het lid Verhoeven (D66) tijdens het Algemeen Overleg Cybersecurity van 30 oktober jl. (Kamerstukken 26 643 en 30 821, nr. 650) heb ik uw Kamer een brief toegezegd met een toelichting over de raakvlakken tussen de Wijzigingswet meldkamers en de lopende Inspectieonderzoeken naar de KPN-storing van 24 juni jl. en of het nog niet bekend zijn van de uitkomst een inhoudelijke behandeling van het wetsvoorstel in de weg staat. In deze brief van 25 november 20192 heb ik aangegeven dat de scope van de drie onderzoeken niet raken aan de inhoud van het wetsvoorstel Wijzigingswet meldkamers, waardoor inhoudelijke behandeling van het wetsvoorstel niet hoeft te wachten op de uitkomsten van de Inspectieonderzoeken.

Tijdens de procedurevergadering van de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid van 26 november jl. heeft uw Kamer gevraagd om een wetgevingsoverleg in te plannen en bij de planning rekening te houden met de uitkomsten van de Inspectieonderzoeken.

Ik acht de Wijzigingswet meldkamers noodzakelijk om de continuïteit van meldkamers beter te borgen door het aanbrengen van een duidelijke verdeling van lokale en landelijke taken, rollen, verantwoordelijkheden voor het beheer en inzicht in beschikbaarheid van systemen voor alle partijen alsmede door het voeren van proactief risicomanagement, onder regie van het onderdeel Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) van de politie. Met de Wijzigingswet wordt de wettelijke basis gelegd voor een nieuwe inrichting van het beheer van de meldkamers. Het is mijns inziens dan ook wenselijk om de inhoudelijke behandeling van het wetsvoorstel Wijzigingswet meldkamers zo spoedig mogelijk plaats te laten vinden.

Naar aanleiding van de wens van de Kamer om bij het plannen van de inhoudelijke behandeling van de Wijzigingswet meldkamers rekening te houden met het opleveren van de onderzoeksresultaten van de Inspecties en het Agentschap heb ik de Inspectie Justitie en Veiligheid om hun oordeel op dit punt gevraagd en wil ik u hierover informeren.

De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeert dat «de scope van de drie onderzoeken geen van drieën een raakvlak hebben met het beheer van de meldkamer. De uitkomsten van de drie onderzoeken zullen daarmee ook geen invloed hebben op de Wijzigingswet meldkamers. Dit betekent dat de inhoudelijke behandeling van de Wijzigingswet niet hoeft te wachten op de uitkomsten van eerdergenoemde onderzoeken». Ik verzoek u dan ook om de inhoudelijke behandeling van het wetsvoorstel Wijzigingswet meldkamers zo spoedig mogelijk plaats te laten vinden. De brief van de Inspectie heb ik voor uw Kamer bijgevoegd3.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus