Gepubliceerd: 26 oktober 2017
Indiener(s): Erik Ziengs (VVD)
Onderwerpen: economie financiƫn markttoezicht organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34780-5.html
ID: 34780-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 26 oktober 2017

De vaste commissie voor Economische Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering op de gestelde vragen en de gemaakte opmerkingen tijdig en genoegzaam zal hebben geantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

INHOUDSOPGAVE

I

ALGEMEEN

1

1.

Inleiding

1

2.

Richtlijn 2014/55/EU

1

3.

Bedrijfseffecten en regeldruk

2

4.

Inwerkingtreding

2

I. ALGEMEEN

1. Inleiding

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van onderhavig wetsvoorstel. Zij hebben nog enkele vragen en opmerkingen.

De leden van de SP-fractie hebben kennis genomen van het wetsvoorstel. Zij hebben hierbij enkele vragen en opmerkingen.

2. Richtlijn 2014/55/EU

De leden van de CDA-fractie vinden het positief dat de richtlijn ervoor zorgt dat het gebruik van elektronisch factureren (e-factureren) in de Europese Unie wordt bevorderd. Deze leden vinden het een goede ontwikkeling indien overheden en bedrijven eerder gaan profiteren van de vele voordelen die e-factureren heeft. Deze leden hebben hierbij specifiek aandacht voor de verwachting dat door het bevorderen van e-factureren een mogelijkheid wordt gecreëerd om facturen sneller te betalen en betaaltermijnen te verkorten. Zou de regering nader kunnen ingaan welke effect wordt verwacht door dit wetsvoorstel op deze punten? Wat is de verwachting van het aantal dagen dat facturen gemiddeld sneller zullen worden betaald en wat is de verwachting van het aantal dagen dat de gemiddelde betaaltermijn wordt verkort?

De leden van de CDA-fractie lezen in de memorie van toelichting dat aanbestedende diensten en speciale sectorenbedrijven, indien zij dit willen, zelfstandig met leveranciers kunnen regelen om het indienen van e-facturen ook verplicht te stellen. Mochten zij inderdaad besluiten deze eis op te nemen in de te sluiten overeenkomsten met leveranciers, is dan de verwachting van de regering dat alle leveranciers gemakkelijk aan deze eis kunnen voldoen?

De leden van de SP-fractie vragen de regering toe te lichten hoeveel aanbestedende diensten reeds in staat zijn om e-facturen te gebruiken zoals die in de richtlijn zijn beschreven en voor hoeveel van de door hen gecontracteerde bedrijven dit geldt. Tevens zijn deze leden benieuwd of de bedrijven die de gangbare factureringssystemen aanbieden de systematiek reeds verwerkt hebben in de door hen geleverde softwarepakketten.

3. Bedrijfseffecten en regeldruk

De leden van de CDA-fractie lezen in de memorie van toelichting dat de verwachting is dat aanbestedende diensten hun infrastructuur voor e-factureren ook zullen aanbieden aan leveranciers voor opdrachten onder de Europese drempelwaarde. Klopt het dat ervoor is gekozen dat het aanbieden van deze mogelijkheid niet verplicht wordt onder de drempelwaarde? Zo ja, wat is hiervan de reden? Zou het juridisch mogelijk zijn dat eventueel wel te doen en hoe kijkt de regering dan tegen deze optie aan?

De leden van de SP-fractie lezen in het wetsvoorstel dat uit een eerdere maatschappelijke kosten- en batenanalyse is gekomen dat elektronisch factureren een besparing van ruim een miljard euro zou moeten opleveren voor bedrijven. Deze leden vragen de regering naar de actualiteit van dit inmiddels drie jaar oude cijfer. Tevens zijn zij benieuwd hoe groot het totale bedrag is dat gemoeid is met het versturen van facturen aan de overheid.

4. Inwerkingtreding

De leden van de CDA-fractie vragen of de wet geëvalueerd gaat worden. Zo ja, wanneer zal tot een evaluatie worden overgegaan? Zo nee, wat is hiervan de reden?

De fungerend voorzitter van de commissie, Ziengs

Adjunct-griffier van de commissie, Kruithof