Gepubliceerd: 18 januari 2017
Indiener(s): Agnes Wolbert (PvdA)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34598-5.html
ID: 34598-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 18 januari 2017

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de hierin gestelde vragen en gemaakte opmerkingen voldoende zullen zijn beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel genoegzaam voorbereid.

Inhoudsopgave

blz.

         

I

Algemeen

1

         
 

1.

Achtergronden

2

   

1.1

Diagnostische toets

2

 

2.

Uitgangspunten

2

   

2.1

Pedagogisch-didactische vrijheid

2

I ALGEMEEN

De leden van de CDA-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het onderhavige initiatiefwetsvoorstel dat de wettelijke grondslag voor de diagnostische tussentijdse toets schrapt. Zij ondersteunen het schrappen van de wettelijke grondslag en zijn net als de initiatiefnemers de mening toe gedaan dat dit behoort tot de pedagogisch-didactische vrijheid van scholen, maar hebben nog wel enkele vragen.

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorstel van wet van de leden Bisschop en Rog tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet op de expertisecentra teneinde de wettelijke grondslag voor de diagnostische toets te schrappen. Genoemde leden waarderen het initiatief en steunen bovendien het doel van het wetsvoorstel. Zij zien op dit moment geen aanleiding tot het stellen van vragen.

1. Achtergronden

1.1 Diagnostische toets

De leden van de CDA-fractie vragen de initiatiefnemers nader toe te lichten waarom zij de mening zijn toegedaan dat indien de referentieniveaus adequaat zijn verankerd in de eindexamens, de noodzaak vervalt om de diagnostische toets te verplichten.

Deze leden vragen ook een nadere toelichting van de initiatiefnemers over de oneerlijke concurrentie tussen toetsaanbieders, omdat CITO mogelijk subsidie zou kunnen ontvangen om de diagnostische toets te ontwikkelen. De voornoemde leden zouden dit onwenselijk vinden.

2. Uitgangspunten

2.1 Pedagogisch-didactische vrijheid

De leden van de CDA-fractie vragen de initiatiefnemers nader toe te lichten waarom zijn van mening zijn dat de pedagogisch-didactische vrijheid van scholen niet opweegt tegen het belang van het verkrijgen van landelijk vergelijkbare gegevens.

De voorzitter van de commissie, Wolbert

De adjunct-griffier van de commissie, Arends