Gepubliceerd: 28 september 2016
Indiener(s): Angelien Eijsink (PvdA)
Onderwerpen: bestuur de nederlandse antillen en aruba
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34515-4.html
ID: 34515-(R2070)-4

Nr. 4 VERSLAG

Vastgesteld 28 september 2016

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Eijsink

De griffier van de commissie, Van Toor

Inbreng van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het verdrag tussen de regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de regering van de Franse Republiek inzake maritieme afbakening in het Caribisch gebied. De leden van de VVD-fractie hebben daarbij nog een paar vragen.

De regering meldt dat de Franse Republiek (Saint Martin) en het Verenigd Koninkrijk (Anguilla) reeds in 1996 een zeegrensverdrag hebben gesloten. Te zijner tijd zal – als een afbakening tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Verenigd Koninkrijk tot stand is gekomen – ten aanzien van een punt op de lijn tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Franse Republiek, respectievelijk tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Verenigd Koninkrijk bepaald worden dat dit punt het zogeheten «tripoint» is waar de grenzen met de beide buurstaten samenkomen aan de westzijde, zo begrijpen de leden van de VVD-fractie. Heeft de Minister enige indicatie wanneer het verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Verenigd Koninkrijk zal of kan worden getekend? Zijn deze onderhandelingen al gaande? En zo ja, in welk stadium bevinden die onderhandelingen zich?

De Franse Republiek heeft volgens de regering nog geen afbakening met Saint Kitts en Nevis tot stand gebracht. Te zijner tijd – als de afbakening tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Saint Kitts en Nevis tot stand is gekomen, en de Franse Republiek eveneens een afbakening heeft met Saint Kitts en Nevis – zal ten aanzien van een punt op de lijn tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Franse Republiek, respectievelijk tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Saint Kitts en Nevis bepaald kunnen worden dat dit punt het zogeheten «tripoint» is waar de grenzen met de beide buurstaten samenkomen aan de oostzijde. Heeft de Minister enige indicatie wanneer het verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Saint Kitts en Nevis tot stand zal komen? Zijn deze onderhandelingen al gaande? En heeft de Minister enige indicatie van wanneer het verdrag tussen de Franse Republiek en Saint Kitts en Nevis zal worden gesloten?

Inbreng van de leden van de PvdA-fractie

De leden van de PvdA-fractie hebben kennis genomen van het op 6 april 2016 te Philipsburg tot stand gekomen Verdrag tussen Nederland en de Franse Republiek inzake maritieme afbakening in het Caribisch gebied. De genoemde leden zien geen aanleiding tot het stellen van vragen.

Inbreng van de leden van de PVV-fractie

De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van bovengenoemd wetsvoorstel en hebben hierbij nog enkele vragen.

In de memorie van toelichting lezen de leden van de PVV-fractie dat de eerste besprekingen over de maritieme afbakening reeds eind jaren negentig plaatsvonden, en dat het pas eind 2014 mogelijk bleek deze besprekingen af te ronden. De leden van de PVV-fractie vernemen graag waarom deze besprekingen zo lang hebben geduurd.

Ook willen de leden van de PVV-fractie graag weten wat de (te verwachten) gevolgen zijn van deze maritieme afbakening voor de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied.

Verder willen de leden van de PVV-fractie graag weten welke kosten er voor Nederland zijn verbonden aan deze maritieme afbakening.

Klopt het dat het de Franse Republiek is geweest die aandrong op het tot stand brengen van een verdrag rond het bereiken van Sint Maarten vanaf zee? Kan er een toelichting worden gegeven op de motieven daarvoor en hoe deze in de afgelopen achttien jaren door de opeenvolgende Nederlandse kabinetten zijn beoordeeld?

Tot slot willen de leden van de PVV-fractie graag weten of de stukken van de besprekingen van deze maritieme afbakening openbaar gemaakt kunnen worden. Zo neen, waarom niet?

Inbreng van de leden van de D66-fractie

De leden van de D66-fractie hebben kennis genomen van het op 6 april 2016 te Philipsburg tot stand gekomen Verdrag tussen Nederland en de Franse Republiek inzake maritieme afbakening in het Caribisch gebied. De genoemde leden zien geen aanleiding tot het stellen van vragen.