Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 27 september 2016
Tijdens het wetgevingsoverleg over het wetsvoorstel Comptabiliteitswet 2016 heb ik Uw Kamer de volgende informatie toegezegd.
In reactie op de vraag waarom het openbaar subsidieregister (de opendata over rijkssubsidies) niet in de comptabiliteitswet is verankerd, het volgende. De Comptabiliteitswet regelt de hoofdlijnen van het beheer van de financiën van het Rijk. Uitvoeringsvoorschriften worden in lagere regelgeving geregeld. Zo volgt uit de Regeling rijksbegrotingsvoorschriften (hierna: RBV) dat de open data over de realisatiecijfers van de rijkssubsidies jaarlijks (over het voorafgaande jaar) per departement worden gepubliceerd. In het tijdsschema van de RBV is vastgelegd dat – en op welk moment – de beleidsverantwoordelijke departementen deze informatie aan het Ministerie van Financiën moeten opleveren. Deze open data informatie bevat een overzicht van alle subsidieontvangers en de daarbij behorende betalingen, onderverdeeld naar subsidieregeling en/of incidentele subsidie. Het uitgangspunt hierbij is «open, tenzij». De departementen zijn gehouden aan een format dat vastligt in de RBV, maar zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de inhoud van deze overzichten. Elke Minister is namelijk verantwoordelijk voor het beheer van zijn eigen begroting. Financiën publiceert de overzichten op verantwoordingsdag op http://opendata.rijksbegroting.nl/.
Ten aanzien van de verhoudingen tussen de aandeelhouders van de staatsdeelnemingen en de deelnemingen van de gemeenten en provincies zijn twee overzichten bijgevoegd1. Aangezien er geen volledig overzicht voorhanden is van de aandeelhouders van de lokale deelnemingen heb ik me beperkt tot het geven van een enkel voorbeeld.
De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem