Ontvangen 5 juli 2016
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
I
In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:
Aa
In artikel 7 wordt, onder vernummering van het derde lid tot het vierde lid, een lid ingevoegd, luidende:
3. Bij een vergunning als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdelen a en b, geldt het voorschrift dat geen koolwaterstoffen worden opgespoord of gewonnen die zich in schalieformaties of steenkoollagen bevinden.
II
In artikel I wordt na onderdeel H een onderdeel ingevoegd, luidende:
H0a
In artikel 24 wordt «artikel 6» vervangen door: artikelen 6 en 7, derde lid.
Dit amendement regelt dat bij een opsporings- en winningsvergunning het voorschrift geldt dat geen koolwaterstoffen worden opgespoord of gewonnen die zich in schalieformaties of steenkoollagen bevinden (schaliegas, schalieolie en steenkoolgas).
In de afgelopen jaren waren in de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel locaties voor proefboringen naar schaliegas in beeld. De Minister van Economische Zaken heeft besloten dat tot 2020 geen commerciële winning van schaliegas mag plaatsvinden. De Tweede Kamer heeft bovendien de motie Van Veldhoven c.s. (32 849, nr. 68) aangenomen, die uitspreekt om in de Structuurvisie Ondergrond het winnen van schaliegas op land in ieder geval voor de looptijd van het huidige energieakkoord uit te sluiten. De indieners van dit amendement willen het boren naar en het winnen van schaliegas, schalieolie en steenkoolgas nu ook wettelijk verbieden.
Het breken van ondergronds gesteente met geïnjecteerd water, zand en chemicaliën leidt tot risico’s voor mens, natuur, milieu en drinkwatergebieden. Bij de winning van schaliegas zijn bovendien meer boringen en boorlocaties nodig dan bij de winning van aardgas. Burgers zullen hiervoor extra overlast ervaren, de kwaliteit van de leefomgeving wordt bovenmatig aangetast. Ook zullen economische effecten optreden in een gebied waar schaliegaswinning plaatsvindt, bijvoorbeeld voor de landbouwsector in de Noordoostpolder. De winning en inzet van schaliegas, schalieolie en steenkoolgas leiden bovendien tot meer uitstoot van broeikasgassen. Door het grotere aantal boorputten treed er bij onconventionele gaswinning meer gaslekkage op en er komt daardoor meer methaan vrij. Dit leidt tot extra uitstoot van schadelijke broeikasgassen bij de winning van schaliegas.
Dik-Faber Wassenberg Van Tongeren