Kamerstuk 34251-32

Amendement van de leden Van Meenen en Mohandis waarmee de mogelijkheid ontstaat om geledingenraden samen te stellen

Dossier: Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met versterking van de bestuurskracht van onderwijsinstellingen

Gepubliceerd: 20 januari 2016
Indiener(s): Mohammed Mohandis (PvdA), Paul van Meenen (D66)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34251-32.html
ID: 34251-32
Wijzigingen: 34251-82

Nr. 32 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN MEENEN EN MOHANDIS

Ontvangen 20 januari 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel VI wordt na onderdeel D een onderdeel ingevoegd, luidende:

Da

Na artikel 29a wordt aan hoofdstuk 4 een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 29b. Geledingenraden

  • 1. Het bevoegd gezag stelt het personeel, de ouders en de leerlingen in de gelegenheid om desgewenst onderscheidenlijk een personeelsraad dan wel afzonderlijke raden voor het onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel, een ouderraad en een leerlingenraad in te stellen. Een dergelijke raad is bevoegd desgevraagd of eigener beweging advies uit te brengen aan de medezeggenschapsraad met name over die aangelegenheden, die de desbetreffende geleding in het bijzonder aangaan.

  • 2. Op verzoek van een geledingenraad stelt de medezeggenschapsraad het bevoegd gezag in kennis van een schriftelijk advies als bedoeld in het eerste lid. Artikel 6, tweede lid vierde volzin, is ten aanzien van een dergelijk schriftelijk advies van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Artikel 28, tweede lid, is van overeenkomstige toepassing op de geledingenraden.

Toelichting

Docenten en leerlingen vormen samen het hart van wat er dagelijks op scholen gebeurt. Samen met ouders werken zij aan het beste onderwijs dat de leerlingen de kans biedt om hun talenten te ontdekken en zich ten volle te ontwikkelen. Schoolbeleid heeft directe invloed op het werk van docenten, leerlingen en hun ouders. Medezeggenschap over het onderwijs en de schoolomgeving is dan niet meer dan vanzelfsprekend. In de medezeggenschapsraad wordt hieraan in formele zin vorm gegeven. Het aantal personeelsleden, leerlingen en ouders dat zitting heeft in de MR is echter beperkt en bovendien voelt niet iedereen zich aangesproken door de formele werkwijze van de MR. Naast de MR moet het daarom voor personeelsleden, leerlingen en ouders ook mogelijk worden een afzonderlijke «geledingenraad» in te stellen: een personeelsraad, een leerlingenraad of een ouderraad. Dergelijke raden kunnen gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de MR over onderwerpen die specifiek betrekking hebben op de geleding. Op verzoek van de geledingenraad moet bovendien het bevoegd gezag over dit advies worden geïnformeerd. Het bevoegd gezag wordt verplicht het personeel, leerlingen en ouders desgewenst een geledingenraad in te stellen en te voorzien in begeleiding en scholing als daarom wordt verzocht. In aanvulling op de formele positie van de MR maakt een geledingenraad het voor een grotere groep personeelsleden, leerlingen en ouders mogelijk om actief betrokken te zijn bij het medevormgeven van het onderwijs en de schoolomgeving.

Van Meenen Mohandis