Kamerstuk 33309-8

Amendement van het lid Van der Staaij over het scheppen van de verplichting voor gemeenten om beleid te ontwikkelen over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het informeren over uitstapprogramma’s en over de wijze waarop dit aanbod wordt gefaciliteerd

Dossier: Implementatie van de richtlijn 2011/36/EU van het Europees Parlement en de Raad inzake de voorkoming en bestrijding van mensenhandel, de bescherming van slachtoffers ervan, en ter vervanging van kaderbesluit 2002/629/JBZ van de Raad (PbEU L 101)

Gepubliceerd: 27 maart 2013
Indiener(s): Kees van der Staaij (SGP)
Onderwerpen: criminaliteit openbare orde en veiligheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33309-8.html
ID: 33309-8

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ

Ontvangen 27 maart 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel IIIB wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIIC

Indien het bij Koninklijke Boodschap van 10 november 2009 ingediende voorstel van wet houdende regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) (Kamerstukken 32 211) in werking is getreden of treedt, wordt de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche als volgt gewijzigd:

Na artikel 8 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a

De gemeenteraad stelt een beleidsvisie vast over de mogelijkheden tot hulp bij het beëindigen van de werkzaamheden van prostituees, tenzij ingevolge artikel 23 bij gemeentelijke verordening is bepaald dat geen vergunning wordt verleend.

Toelichting

Nog lang niet alle gemeenten die te maken hebben met prostitutie informeren prostituees over een uitstapprogramma of de mogelijkheden voor omscholing. Het is gewenst dat ter bescherming van prostituees en ter voorkoming van mensenhandel actief beleid wordt gevoerd. Dit artikel schept de verplichting voor gemeenten om beleid te ontwikkelen over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het ingevolge artikel 4, vierde lid informeren over uitstapprogramma’s en over de wijze waarop dit aanbod wordt gefaciliteerd. Een belangrijk moment is het gesprek dat op grond van artikel 6 bij de overhandiging van het registratiebewijs met de prostituee wordt gevoerd. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld informatiefolders bij instellingen voor gezondheidszorg, informatie via de website van de gemeente, het inhuren van (maatschappelijke) hulp door organisaties die in deze sector werkzaam zijn, projecten voor omscholing en werkbegeleiding. Het staat gemeenten vanzelfsprekend vrij hiervoor samen te werken met andere gemeenten.

Van der Staaij