Ontvangen 15 juni 2012
Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:
1
In artikel I wordt na onderdeel W een onderdeel ingevoegd, luidende:
Wa
In artikel 47b wordt na «78t, tweede lid,» ingevoegd: 78#, eerste lid, onderdeel b,.
2
Het in artikel I, onderdeel Y, voorgestelde artikel 47d, derde lid, onderdeel b, komt te luiden:
b. indien tot de personen voor wie bijstand is aangevraagd geen persoon jonger dan 27 jaar behoort: hij in staat is gesteld zijn aanvraag in te dienen bij de Sociale verzekeringsbank.
3
In het in artikel I, onderdeel AC, voorgestelde eerste artikel 78#, eerste lid, wordt «algemene bijstand» telkens vervangen door: bijstand.
4
In het in artikel I, onderdeel AC, voorgestelde tweede artikel 78#, eerste lid, onderdeel b, wordt «algemene bijstand» vervangen door: bijstand.
Onderdeel 1
Indien de Sociale verzekeringsbank (SVB) algemene inkomensvoorziening ouderen verleent, dient in een aantal artikelen van de Wet werk en bijstand (WWB) in plaats van «het college» «de SVB» te worden gelezen. In artikel 47b van de WWB staan deze artikelen opgesomd. Met deze wijziging wordt aan die opsomming een verwijzing naar artikel 78# (Recht op bijstand voor datum melding) toegevoegd.
Onderdeel 2
De oorspronkelijke tekst van dit artikel had betrekking op de echtgenoot jonger dan 27 jaar (onderdeel a) en op de echtgenoot van 65 jaar of ouder (onderdeel b). Daarmee werd geen invulling gegeven aan de situatie waarin de echtgenoot ouder is dan 27 jaar en jonger dan 65 jaar. Met deze wijziging wordt ook die situatie geregeld.
Onderdelen 3 en 4
In de artikelen 78# (Overgangsrecht herziening huishoudinkomenstoets) en 78# (Recht op bijstand voor datum melding) wordt «algemene bijstand» vervangen door «bijstand», waardoor het overgangsrecht niet alleen betrekking heeft op de verlening van algemene bijstand maar ook op de verlening van bijzondere bijstand. De regering beoogt hiermee personen die om reden van de huishoudinkomenstoets geen aanvraag om bijzondere bijstand hebben ingediend op dezelfde wijze te behandelen als personen die om die reden geen aanvraag om algemene bijstand hebben ingediend.
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom