Vastgesteld 18 november 2011
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport1, belast met het voorbereidend onderzoek van voorliggend wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.
Onder het voorbehoud dat de in het verslag opgenomen vragen en opmerkingen afdoende door de regering worden beantwoord acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.
De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de wijziging van de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal. Zij hebben hierover een aantal vragen en opmerkingen.
In de memorie van toelichting wordt aangegeven dat Nederland aanvankelijk zorgen had over extra regels en barrières en een toename van de administratieve lasten voor zorgverleners en zorginstellingen die de richtlijn met zich mee zou brengen. Door in de richtlijn te kiezen voor flexibele formuleringen kan bij de implementatie veelal worden aangesloten bij de Nederlandse situatie. Deze leden vragen in hoeverre de implementatie van de richtlijn, gebaseerd op deze flexibele formuleringen, naar verwachting zal leiden tot extra regels en barrières en toegenomen administratieve lasten.
Eén van de wijzigingen betreft het vastleggen dat de verkrijging van organen in het ziekenhuis zonder winstoogmerk dient plaats te vinden. In het regeerakkoord wordt aangekondigd dat gereguleerde winstuitkering in de zorg wordt ingevoerd. Kan de regering, vooruitlopend op de plannen rond gereguleerde winstuitkering in de zorg, bevestigen dat deze wijziging van de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal niet in strijd is met het voornemen gereguleerde winstuitkering in de zorg mogelijk te maken?
De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de voorgestelde wijzigingen in de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal. Deze leden hechten groot belang aan een veilig en efficiënt systeem voor het verkrijgen van donororganen.
De voorgestelde wijzigingen leiden bij deze leden tot de volgende vragen. Kan de regering aangeven welke aanpassingen Nederlandse ziekenhuizen naar aanleidingen van de voorgestelde wetswijzigingen moeten doorvoeren? Welke verbeteringen in het systeem van orgaandonatie en transplantatie levert dit op? Wat betekenen de voorgestelde wijzigingen voor de administratieve lasten van Nederlandse ziekenhuizen? Heeft overleg plaatsgevonden met de verenigingen van bij donatie- en transplantatie betrokken artsen? Zo ja, wat was hun mening over de voorgestelde wijzigingen en zo nee, waarom niet?
De voorzitter van de commissie,
Smeets
Adjunct-griffier van de commissie,
Sjerp