Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 28 november 2011
In het Wetgevingsoverleg over het Jaarverslag 2010 (Kamerstuk 32 710 XVI, nr. 11) heb ik met uw Kamer onder meer gesproken over de toegankelijkheid van de informatie over de zorguitgaven in het Jaarverslag van VWS. Daarbij heeft de heer Van der Veen een motie ingediend met als strekking een verbetering van het Jaarverslag waardoor de Kamer meer inzicht krijgt in:
1) Koppeling van ramingen, vraag, aanbod en beleid
2) Analyse van kosten, baten, overschrijdingen, meevallers, tegenvallers, besparingsverliezen, volume- en prijsontwikkeling.
Ook heeft hij verzocht om de Algemene Rekenkamer bij het Jaarverslag te betrekken.
In de motie roept u mij op de Kamer voor 1 december te laten weten op welke wijze het Jaarverslag 2011 zal worden verbeterd.
Op 24 oktober jongstleden zond ik u in verband met de motie een tussenstand (kenmerk FEZ-U-3087342). Daarin gaf ik aan dat ik de behoefte aan meer transparantie en een grotere toegankelijkheid van het Financieel Beeld Zorg met u deel. Het huidige FBZ bevat weinig informatie over de ontwikkeling van de zorguitgaven. Ik heb geconstateerd dat in de afgelopen jaren, waarin is getracht de begrotingsstukken dunner te maken, waardevolle informatie verloren is gegaan. Ik heb daarom besloten de uitvoering van de motie Van der Veen voortvarend op te pakken.
Hoewel de motie gaat over het jaarverslag, lag het voor de hand ook de begroting aan te passen, zodanig dat het Jaarverslag hierop kan aansluiten. Vooruitlopend op de aanpassingen in het Jaarverslag 2011 is daarom een eerste verbeterslag gemaakt in de begroting 2012 en het Financieel Beeld Zorg. De in de Begroting 2012 gemaakte aanpassingen heb ik in de brief van 24 oktober beschreven. De beschreven aanpassingen waren bedoeld als een eerste stap in de richting van een meer transparant Financieel Beeld Zorg. Deze lijn wil ik in het Jaarverslag 2011 voortzetten.
Ik ben voornemens de volgende wijzigingen door te voeren:
In navolging van de begroting 2012 zal in een leeswijzer of vergelijkbaar onderdeel een nieuw deel toegevoegd worden over het Budgettair Kader Zorg. Daarin zal het verschil tussen begrotingsgefinancierde en premiegefinancierde uitgaven worden toegelicht. De relatie tussen het Budgettair Kader Zorg en de begroting zal worden beschreven, evenals de financiering van het bruto Budgettair Kader Zorg. Er zal aandacht zijn voor de samenstelling van de uitgaven onder het Budgettair Kader Zorg en voor de twee fondsen, het AWBZ-fonds en het Zvw-fonds. Ten slotte zullen verschuivingen tussen budgetdisciplinesectoren en tussen premiemiddelen en begrotingsmiddelen worden beschreven. Deze op te nemen paragraaf zal onder andere toelichtende overzichten en tabellen bevatten. De tabellen zullen de verdeling van de uitgaven onder het Budgettair Kader Zorg per artikel en de samenstelling van die uitgaven laten zien. Op deze manier zal worden getracht de uitgavenbegrippen en hun samenhang helderder en inzichtelijker te presenteren dan voorheen.
Het huidige Financieel Beeld Zorg wordt op een aantal punten uitgebreid. Om meer inzicht te bieden in de financiële ontwikkelingen in het voorbije jaar zullen de verschillende bedragen worden gekoppeld aan de sectoren waarop ze betrekking hebben. De toelichting op de bedragen zal worden uitgebreid. De algemene ontwikkelingen in de sectoren zullen worden beschreven.
In paragraaf 2 over de maatregelen in 2011 zal de koppeling met de sectoren worden gelegd. De technische en macro-economische mutaties zullen worden toegelicht. Bij alle mutaties zal worden getracht een inzicht biedende toelichting op te nemen. Door deze drie aanpassingen zal meer inzicht worden geboden in de mee- en tegenvallers, besparingsverliezen en de volume- en prijsontwikkeling.
De paragraaf 4 over het Budgettair Kader Zorg zal flink worden uitgebreid. In paragraaf 4.1 «Uitgaven en ontvangsten in 2011» zal in Tabel 2 «Mutaties in de bruto en netto BKZ uitgaven 2010» de koppeling met de sectoren worden gelegd. Tabel en onderliggende tekst zullen beter op elkaar worden afgestemd zodat meer en sneller inzicht wordt geboden.
In paragraaf 4.2 «Uitgavenontwikkeling in de jaren 2008 t/m 2011» zullen conform het verzoek van de Rekenkamer ook de netto BKZ uitgaven worden opgenomen. Er zal een historische reeks worden opgebouwd.
In paragraaf 4.4 «Toelichting per artikel» wordt de toelichting flink uitgebreid. Er zal een koppeling tussen de onderwerpen en de sectoren worden gelegd. De mutaties zullen worden ingedeeld naar hun aard. Voorbeelden hiervan zijn loon- en prijsbeleid, mee- en tegenvallers, intensiveringen, maatregelen en technische mutaties. In de toelichting zal aandacht zijn voor vraag, aanbod, mee- en tegenvallers, beleid, besparingsverliezen en de nominale en volumeontwikkelingen.
In een nieuwe (sub)paragraaf zal worden beoogd belangrijke ontwikkelingen in de omvangrijkste sectoren te beschrijven. Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van vraag, aanbod en beleid, horen thuis in deze paragraaf.
Er zal worden getracht de in paragraaf 5 «Financiering van de zorguitgaven» beschreven materie inzichtelijker te maken.
De Algemene Rekenkamer heeft in haar rapport «Uitgavenbeheersing in de zorg» aandacht gevraagd voor de verbetering van de informatievoorziening. In mijn reactie heb ik toegezegd in de begroting een meerjarige historische reeks op te nemen over de zorguitgaven. In het Jaarverslag zal ik een bruto en een netto reeks over de zorguitgaven opnemen. Tevens zal daarin informatie over de
ontvangsten en de eigen betalingen worden opgenomen.
Met de hier boven beschreven aanpassingen wordt beoogd te komen tot een meer transparant Financieel Beeld Zorg. Het doel is een helder beeld te geven van de ontwikkeling van de zorguitgaven in het afgelopen jaar, voorzien van een begrijpelijke toelichting op de achterliggende oorzaken. Hiermee wordt getracht de informatiepositie van de Kamer te versterken en tegemoet te komen aan de in de motie verwoorde wensen.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E. I. Schippers