Ontvangen 21 oktober 2011
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor
I
In artikel I wordt na de artikelaanduiding van dat artikel ingevoegd:
De Wet op het financieel toezicht wordt als volgt gewijzigd:
A
II
In, artikel I, onderdeel A (nieuw), wordt «In artikel 5:45 van de Wet op het financieel toezicht» vervangen door: In artikel 5:45.
III
Aan artikel I wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
B
In artikel 5:71, eerste lid, onderdeel b, wordt na «uitgegeven certificaten van aandelen van de naamloze vennootschap» ingevoegd: voor zover dit openbaar bod is uitgebracht tegen een billijke prijs als bedoeld in artikel 5:80a, eerste lid.
Een partij is op grond van de huidige Wft vrijgesteld van de verplicht bodregeling indien hij de controle verwerft als gevolg van een geslaagd vrijwillig bod (artikel 5:71, eerste lid, onderdeel b). De wet verbindt aan de uitzondering op de biedplicht niet – de voor de hand liggende – voorwaarde om het vrijwillige bod tegen een billijke prijs uit te brengen. In 2009 heeft de toenmalige minister van Financiën weliswaar aangekondigd dit te zullen regelen1, maar tot op heden is er geen concreet wettelijk voornemen bekend gemaakt. Dit is anders dan in de Duitse wetgeving waarin een partij die als gevolg van een geslaagd bod een controlerend belang heeft verkregen alleen wordt uitgezonderd van de biedplicht wanneer dat bod tegen een billijke prijs is uitgebracht. In Duitsland hebben zich ook situaties voorgedaan waar een partij een controlerend belang kon verwerven tegen een kunstmatig lage prijs door cash settled equity swaptransacties met diverse banken aan te gaan (o.a. Continental/Schaeffler). Met onderhavig amendement wordt het vereiste van een tegen een billijke prijs uitgebracht vrijwillig bod in de Wft geïntroduceerd. Door dit vereiste wordt de minderheidsaandeelhouder een reële exit geboden, ook in situaties waarin een partij een controlerend belang mede heeft opgebouwd met cash settled equity swaps. Ook andere stakeholders van beursondernemingen, zoals werknemers, worden met de voorwaarde van een «billijke prijs» beschermd tegen al te goedkope en daardoor relatief makkelijk tot stand te brengen overnames.
Irrgang