Kamerstuk 32440-64

Reactie op het nader gewijzigd amendement van de leden Schouten en Ziengs (32440 nr. 50) over het aanwijzen van de Gids Proportionaliteit als wettelijk richtsnoer

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 2 februari 2012
Indiener(s): Maxime Verhagen (minister economische zaken, viceminister-president ) (CDA)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-64.html
ID: 32440-64
Origineel: 32440-50

Nr. 64 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 februari 2012

Hierbij geef ik u op hoofdlijnen aan welk traject gevolgd wordt wanneer de gewijzigde versie van amendement 32 440, nr. 24 door mevrouw Schouten en de heer Ziengs wordt ingediend en vervolgens door uw Kamer wordt aangenomen.

De Gids zal volgens het amendement bij algemene maatregel van bestuur (amvb) als richtsnoer worden aangewezen. Om de Gids hanteerbaar te maken, moet in de Gids zelf per onderwerp een norm uit de bestaande tekst worden gelicht, zodat aanbestedende diensten weten waar ze precies aan moeten voldoen. De afwegingen die momenteel in de Gids staan zullen daarbij blijven staan als afwegingen die relevant zijn om te komen tot goede uitvoering van de norm. Zoals ik al aangaf zal het een redactionele slag zijn en geen inhoudelijke. De formuleringen van de Gids zijn hierbij leidend en uitgangspunt hierbij is dat deze enkel worden geconcretiseerd.

Wanneer ik de amvb waarin de gids als richtsnoer wordt aangewezen in concept gereed heb en de Gids door de schrijfgroep is aangepast zodat deze voldoet aan de eisen, zal ik de amvb samen met de Gids bij uw Kamer voorhangen.

Zoals aangegeven, zal ik de schrijfgroep vragen om de benodige redactionele slag te maken, zodat het brede draagvlak voor de Gids behouden blijft. De onderwerpen in de Gids waarbij uit de reeds bestaande tekst een norm moet worden gelicht, zijn:

  • 1. clusteren/percelen/raamovereenkomsten

  • 2. keuze aanbestedingsprocedure

  • 3. uitsluitingsgronden

  • 4. omzeteisen

  • 5. zekerheidstelling

  • 6. referentie-eisen

  • 7. termijnen

  • 8. varianten

  • 9. inschrijfkosten

  • 10. contractvoorwaarden

  • 11. aansprakelijkheid

Daar waar op onderwerpen een amendement wordt aangenomen zal de tekst van de amendementen rechtstreeks als norm worden opgenomen.

Voorbeeld

Om u een indicatie te geven ten aanzien van de wijze waarop een dergelijke norm vorm kan krijgen, kan de referentie-eis als voorbeeld dienen. Op dit moment bevat de Gids een beschrijvende tekst over referentie-eisen en referentievoorwaarden. Daaruit kun je de volgende norm lichten:

Per competentie wordt één referentie gevraagd. Bij het bepalen van de hoogte van de waarde die een referentie moet vertegenwoordigen bij gestelde referentie-eisen geldt dat deze afhankelijk van de grootte en het type opdracht wordt vastgesteld tussen 0 en 60% van de waarde van de opdracht. Het maximum van 60% is slechts aan de orde bij complexe opdrachten.

Onder deze norm kan dan de huidige tekst, zoals opgenomen in de Gids blijven staan.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M. J. M. Verhagen