Ontvangen 2 februari 2017
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
Artikel 1:7 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het eerste lid, onderdeel c, vervalt.
2. In het tweede lid vervalt: of beroep tegen de observatiemaatregel, bedoeld in artikel 7A:7,.
II
Artikel 7A:2, eerste lid, onderdeel c, vervalt.
III
Na artikel 7A:2 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:
1. De burgemeester zendt onverwijld een afschrift van zijn beslissing tot het nemen van een observatiemaatregel aan de rechter, onder gelijktijdige verstrekking van de gegevens die de burgemeester op grond van artikel 7A:1, derde lid, heeft verkregen.
2. De rechter beslist binnen 24 uur of is voldaan aan de criteria, bedoeld in artikel 7A:1, eerste lid.
3. De rechter deelt zijn beslissing onverwijld mee aan betrokkene, de geneesheer-directeur, de inspectie, de burgemeester, en voor zover aanwezig, de advocaat, de vertegenwoordiger en de gezinsvoogdijwerker.
IV
In artikel 7A:4 wordt na de aanhef een onderdeel ingevoegd, luidende:
0a. de rechter op grond van artikel 7A:2a, tweede lid, besluit dat niet voldaan is aan de criteria, bedoeld in artikel 7A:1, eerste lid;.
VI
Artikel 7A:7 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het eerste lid komt te luiden:
1. Indien de observatiemaatregel vervalt op grond van artikel 7A:4, onderdeel 0a, kan betrokkene door middel van een schriftelijk en gemotiveerd verzoek binnen drie weken na de dag waarop de burgemeester de observatiemaatregel heeft genomen, bij de rechter een verzoek tot schadevergoeding door de gemeente indienen.
2. In het tweede lid wordt «het beroep» vervangen door: het verzoek.
3. In het derde lid wordt «beroep» vervangen door: het verzoek.
4. In het vierde lid wordt «het beroepschrift» vervangen door: het verzoekschrift.
Na een onderzoek door een onafhankelijke psychiater en als voldaan wordt aan de criteria zoals genoemd in artikel 7A:1, eerste lid van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg kan de burgemeester de observatiemaatregel opleggen. Met dit amendement beoogt indiener een extra wettelijke waarborg toe te voegen aan het opleggen van de observatiemaatregel. Die waarborg bestaat erin dat de burgemeester onverwijld een afschrift van zijn beslissing tot het nemen van een observatiemaatregel aan de – civiele – rechter zendt.
Daarbij dient de burgemeester tevens de gegevens, bedoeld in artikel 7:1, derde, vierde en vijfde lid (die leden zijn van toepassing verklaard via het derde lid van artikel 7A:1, derde lid) mee te sturen. Daarna dient de rechter uiterlijk binnen 24 uur te beslissen of is voldaan aan de criteria voor het nemen van een observatiemaatregel. Indien de maatregel niet voldoet aan de criteria, dan bepaalt artikel 7A:4, onderdeel 0a, dat de observatiemaatregel vervalt.
Gelet op de maximale duur van de observatiemaatregel wordt hiermee recht gedaan aan de benodigde zorgvuldigheid waarmee het opleggen van een dergelijke maatregel gepaard dient te gaan.
Artikel 7A:7 is aangepast opdat betrokkene in de situatie dat het besluit van de burgmeester in strijd wordt geoordeeld met het criterium van artikel 7A;1, eerste lid, een verzoek tot schadevergoeding bij de rechter kan indienen.
Bruins Slot Van der Staaij