Ontvangen 2 februari 2017
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
In artikel 14:3, onderdeel A, onder f, komt onderdeel g te luiden:
de voor de cliënt door de zorgaanbieder als zodanig aangewezen persoon, die zijn taken namens de zorgaanbieder uitvoert.
De Wet zorg en dwang introduceert het begrip «zorgverantwoordelijke», waarmee degene wordt aangeduid die verantwoordelijk is voor het opstellen en actualiseren van het zorgplan. Over de vraag wie zorgverantwoordelijke kan zijn, vermeldt de memorie van toelichting van de Wet zorg en dwang: «Bewust is ervoor gekozen om de functie van degene die het zorgplan maakt, de zorgverantwoordelijke, niet nader in te vullen maar aan de zorgaanbieders over te laten welk niveau zorgverlener daarvoor het meest geschikt is. Deze regeling zal immers in een breed scala aan woonvormen en instellingen van toepassing zijn. (...) Vanzelfsprekend geldt ook hier dat de aanbieder zal moeten nagaan of hij, met het aanwijzen van bepaalde personen, voldoet aan de criteria van de Kwaliteitswet zorginstellingen. Het neerleggen van de verantwoordelijkheid voor het opstellen van zorgplannen, inclusief bepalingen over dwang, bij iemand die daar niet gekwalificeerd voor is, leidt immers tot onverantwoorde zorg. Het medische deel van een zorgplan zal uiteraard moeten worden ingevulde door een arts» (31 996, nr. 3, blz. 18).
In de tweede nota van wijziging bij de Wvggz komt de regering terug op het in de aanvankelijke memorie van toelichting genoemde standpunt en legt de verantwoordelijkheid voor het zorgplan bij «een ter zake kundige arts» of «degene die behoort tot een bij regeling van Onze Minister aangewezen categorie van deskundigen» (artikel 1, eerste lid, onderdeel g van de Wzd). De indiener is echter van mening dat iedere daartoe gekwalificeerde zorgmedewerker hiervoor in aanmerking moet kunnen komen, en vervangt met dit amendement de definitie weer in de tekst zoals die luidde, te weten: «zorgverantwoordelijke: de voor de cliënt door de zorgaanbieder als zodanig aangewezen persoon, die zijn taken namens de zorgaanbieder uitvoert». Zorgaanbieders kunnen daarmee, binnen de wettelijke kaders en binnen de richtlijnen, een passende invulling geven aan de verantwoordelijkheid voor het opstellen van het zorgplan.
Van der Staaij