Kamerstuk 32399-28

Gewijzigd amendement van het lid Tanamal ter vervanging van nr. 21 over evaluatie van verplichte zorg

Dossier: Regels voor het kunnen verlenen van verplichte zorg aan een persoon met een psychische stoornis (Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg)

Gepubliceerd: 14 september 2016
Indiener(s): Grace Tanamal (PvdA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32399-28.html
ID: 32399-28
Origineel: 32399-21

Nr. 28 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID TANAMAL TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 21

Ontvangen 14 september 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 8:21 wordt als volgt gewijzigd:

1. Vóór het eerste lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 01. De zorgverantwoordelijke, de betrokkene, de contactpersoon en de vertegenwoordiger evalueren de crisismaatregel, de machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel of de zorgmachtiging, indien de betrokkene aangeeft dat niet langer wordt voldaan aan de criteria voor verplichte zorg.

2. In het tweede lid wordt «deze evaluatie» vervangen door: de evaluatie, bedoeld in lid 01 of het eerste lid,.

II

In artikel 11:1, eerste lid, aanhef, wordt «of voor wie een zorgmachtiging is afgegeven of crisismaatregel is genomen» vervangen door: , voor wie een zorgmachtiging is afgegeven of crisismaatregel is genomen of wiens zorgmachtiging, crisismaatregel of machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel wordt geëvalueerd als bedoeld in artikel 8:21.

Toelichting

Dit amendement bewerkstelligt dat de zorgverantwoordelijke, de betrokkene, de contactpersoon en/of de vertegenwoordiger, indien de betrokkene van mening is dat niet langer aan de criteria voor het verlenen van verplichte zorg wordt voldaan, evalueren of die verplichte zorg nog strikt noodzakelijk is of dat er mogelijkheden voor zorg op basis van vrijwilligheid zijn. De betrokkene, zijn familieleden en naasten kunnen zich bij deze evaluatie laten bijstaan door de patiëntvertrouwenspersoon en de familievertrouwenspersoon. Indiener vindt het van ongekend belang dat alleen in uiterste gevallen wordt overgegaan tot verplichte zorg en dat altijd wordt gekozen voor de meest lichte vorm. Dat houdt in dat verplichte zorg direct gestopt moet worden indien uit evaluatie blijkt dat het niet langer strikt noodzakelijk is. Tevens wordt geregeld dat de patiëntvertrouwenspersoon de betrokkene adviseert en bijstaat bij deze evaluatie. Op basis van het huidige wetsvoorstel is al geregeld dat de familievertrouwenspersoon de familie en naasten van de betrokkene adviseert en ondersteunt; deze algemene advies- en ondersteuningstaak is tevens van toepassing indien evaluatie plaatsvindt.

Tanamal