Ontvangen 15 juni 2011
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
I
In artikel I wordt na de aanhef «De Telecommunicatiewet wordt als volgt gewijzigd:» ingevoegd:
A.
II
Na onderdeel A (nieuw) wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:
B
Artikel 13.6 wordt als volgt gewijzigd:
1. Aan het eerste lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Indien aanbieders hierdoor onevenredig financieel nadeel ondervinden draagt Onze Minister zorg voor een rechtvaardige vergoeding.
2. Na het eerste lid wordt, onder vernummering van het tweede en derde lid tot het derde en vierde lid, een lid ingevoegd, luidende:
2. Bij algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld met betrekking tot de toekenning van een rechtvaardige vergoeding voor onevenredig financieel nadeel als bedoeld in het eerste lid. De voordracht voor een krachtens de eerste volzin vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.
Dit amendement regelt dat de investerings-, exploitatie- en onderhoudskosten voor de technische voorzieningen die door aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken en openbare telecommunicatiediensten zijn of worden gemaakt om te kunnen voldoen aan de artikelen 13.1, 13.2a, 13.4 en 13.5 van de Telecommunicatiewet, niet in alle gevallen geheel meer te hunnen lasten komen. Vooral ten aanzien van kleine aanbieders is het onrechtvaardig hen alle kosten te laten dragen van investeringen in hardware en met name software die nodig is om de gegevens op te slaan, te beheren, up to date te houden en te beveiligen. Deze investeringskosten zijn grotendeels schaal onafhankelijk, waardoor kleinere ISP’s in verhouding tot de bedrijfsomvang. relatief hogere kosten hebben door wettelijke verplichting tot opslag en levering van gegevens.
Voor iedere keer dat er door politie en justitie gegevens gevraagd worden krijgen de aanbieders op dit moment een vergoeding. Dit is echter geen vergoeding voor de onevenredig hoge investeringskosten van met name kleine ISP’s, aangezien slechts kosten vergoed worden die ontstaan vanwege de directe levering van de gegevens. Bovendien worden grotere aanbieders vaker bevraagd. Zij hebben dus een relatief kostenvoordeel en hebben meer mogelijkheden om uit de kosten te komen. Veel kleinere aanbieders genieten dit voordeel niet en worden dus onevenredig benadeeld.
Met dit amendement wordt een rechtvaardige vergoedingsstructuur voorgesteld. Uitvoering wordt gegeven aan de aangenomen motie De Wit, 31 145, nr. 15, waarin de regering werd verzocht met voorstellen te komen voor een rechtvaardiger vergoedingsstructuur.
Gesthuizen
Braakhuis