Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6 oktober 2009
Hierbij stuur ik u de door de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 23 september gevraagde stand van zaken rond moties en toezeggingen.
In het overzicht is eerst de stand van zaken weergeven van de openstaande moties die uw Kamer het afgelopen begrotingsjaar heeft opgedragen. Vervolgens is de stand van zaken weergegeven van de toezeggingen zoals die door uw griffie aan mij zijn toegestuurd.
VAO Landbouw- en visserijraad, 13 november 2008
Motie Atsma (CDA) en Snijder-Hazelhoff (VVD), 21 501-32, nr. 304
verzoekt de regering, alles in het werk te stellen om te voorkomen dat voor 2013 de «flat rate» in Nederland wordt geïntroduceerd
Begin 2010 zal ik de Kamer infomeren over de nadere invulling van de houtskoolschets. Daarbij zal ik nadrukkelijk aandacht besteden aan de toekomst van de bedrijfstoeslagen. Het kabinet is niet voornemens om vóór 2013 een flat rate in te voeren.
Wetgevingsoverleg Visserij, 24 november 2008
Motie Jacobi (PvdA), 31 700 XIV, nr. 26
Verzoekt de regering zorg te dragen voor een regeling waardoor kleinschalige, duurzame vissers gebruik kunnen maken van geïntegreerde vergunningen met regelgeving die is afgestemd op kleinschalige, duurzame visserij
Hiervoor verwijs ik naar mijn brief van 12 februari 2009 (31 700 XIV, nr. 126).
Motie Graus (PVV), 31 700 XIV, nr. 28
Verzoekt de regering sanering in de mosselsector te voorkomen dan wel te beperken door op korte termijn meer mosselzaadinvanginstallaties toe te staan en inzaaiing in de Waddenzee mogelijk te maken
U ontvangt op korte termijn een brief over de uitvoering van het mosselconvenant waarin specifiek op de mosselzaadvanginstallaties wordt ingegaan.
Motie Cramer (CU) en Jacobi (PvdA), 31 700 XIV, nr. 32
Verzoekt de regering met een uitwerking te komen van een dergelijke vorm van beloning en de Kamer hierover te informeren
Mijn inzet voor het beperken van bijvangst presenteer ik in de Kabinetsvisie op het Gemeenschappelijk Visserijbeleid welke ik voornemens ben u in november te presenteren.
Motie Cramer (CU) c.s., 31 700 XIV, nr. 33
Verzoekt de regering het visuren systeem binnen de Europese Unie te bepleiten en de Kamer hierover te informeren
Mijn inzet in Europa over de systematiek voor vangstbeperkingen presenteer ik in de Kabinetsvisie op het Gemeenschappelijk Visserijbeleid welke ik voornemens ben u in november te presenteren.
VAO Mestbeleid, 26 november 2008
Motie Snijder-Hazelhoff (VVD), 28 385, nr. 123
Verzoekt de regering, onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van een mestbeleid dat hierin meer onderscheidend is en daarmee maatwerk levert voor de verschillen in agrarische activiteiten en milieusituaties in verschillende gebieden en regio’s; verzoekt de regering voorts, binnen dit onderzoek in ieder geval de mogelijkheden te onderzoeken van een mestbeleid gebaseerd op meerdere nitraatactieplannen en/of de benoeming van verschillende kwetsbare zones.
Zie het verslag van het schriftelijk overleg van 14 september 2009 (AKVL/20091868).
VAO Natuurwetgeving, 26 november 2008
Motie Cramer (CU) en Jacobi (PvdA), 31 536, nr. 7
Verzoekt de regering, de Kamer op korte termijn te informeren over de mogelijkheden van wettelijke bescherming van de ehs in de nieuw op te stellen natuurwet en deze mogelijkheid in de voorbereiding niet op voorhand uit te sluiten.
Deze motie zal worden betrokken bij het traject integratie van natuurwetgeving. De indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer is voorzien voor maart 2011.
Begroting LNV 2009, 10, 11 en 16 december 2008
Motie van Velzen (SP) 31 700 XIV, nr. 76
Moedigt de regering aan om het hier niet bij te laten zitten en te pogen, andere lidstaten te overtuigen van de wenselijkheid van een verbod op deze zeer dieronvriendelijke voedingsmethode.
Ik zoek momenteel aansluiting bij gelijkgezinde lidstaten. Op korte termijn stuur ik de Europese Commissie een brief terzake, het is immers de Europese Commissie die initiatiefrecht heeft. Verder wijs ik nogmaals op de moeilijke haalbaarheid van deze motie.
Motie Atsma (CDA) en Snijder-Hazelhoff (VVD), 31 700 XIV, nr. 79
Verzoekt de regering alles in het werk te stellen om ondernemers in die gebieden bestaansrecht en ontwikkelingskansen te geven.
Deze motie wordt meegenomen in traject naar aanleiding van de rek-en-ruimte brief
Motie Atsma (CDA) c.s. , 31 700 XIV, nr. 81
Verzoekt de regering te onderzoeken of een stimuleringsregeling in het leven kan worden geroepen voor agrarische ondernemers die geen alternatief hebben, en die willen investeren in breedbandinternet via de satelliet; Verzoekt de regering voorts te onderzoeken of hiervoor wellicht modulatieof POP-gelden beschikbaar kunnen worden gesteld, en de Kamer hierover te berichten voor 1 maart 2009.
Ik beschouw deze motie als afgedaan (verslag AO van 27 mei (TK 28 625, nr. 73).
Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) c.s. 31 700 XIV, nr. 83
Verzoekt de regering om de Europese evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn in 2009 aan te grijpen om tot een werkbare juridische afbakening van het voorzorgsbeginsel te komen, waarbij een hanteerbaar kader wordt geformuleerd voor de omgang met wetenschappelijke onzekerheid, de schadedrempel en de toedeling van de bewijslast.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. De motie wordt meegenomen in de trajecten voor integratie van de natuurwetgeving en in de Europese review van de Vogel- en Habitatrichtlijn, die is voorzien voor 2010.
Motie Snijder-Hazelhoff (VVD), 31 700 XIV, nr. 117 (was 84)
Verzoekt de regering om de verschillende doelstellingen in de gebieden in overleg met de provincies zodanig op elkaar af te stemmen dat weidevogelbeheer effectiever wordt.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. De motie wordt meegenomen in de beheerplantrajecten.
Motie Cramer (CU) c.s. 31 700 XIV, nr. 93
Verzoekt de regering de «combinatiekip» als optie in het onderzoek te behouden en daarbij tevens te onderzoeken hoe de «combinatiekip» in een moderne en duurzame pluimveehouderij past.
Het onderzoek naar de kansen en mogelijkheden van de «combinatiekip» bevindt zich in de afrondende fase. Ik streef ernaar het rapport met een beleidsreactie voor het einde van het jaar naar de Tweede Kamer te sturen.
Motie Van der Vlies (SGP), 31 700 XIV, nr. 112
Verzoekt de regering het basistarief voor de co-vergisting van mest te verhogen en hierbij rekening te houden met gemaakte afspraken in het kader van het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren en met het recente ECN-advies.
De motie is afgedaan met de brief van de minister van EZ van 20 februari 2009 (TK 31 239, nr. 43)
Motie Van der Vlies (SGP) 31 700 XIV, nr. 113
Verzoekt de regering te onderzoeken hoe ten aanzien van vergunningverlening en innovatiebeleid meer prioriteit gegeven kan worden aan de opschaling van innovatieve en duurzame (stal)concepten, en binnen een jaar met voorstellen te komen.
In mijn brief van 12 februari jl. (TK 31 700 XIV, nr.126) heb ik uw Kamer over de uitvoering van deze motie geïnformeerd. Met de Minister van VROM heb ik onlangs de «proefstalstatus» flexibeler gemaakt. De inventarisatie van knelpunten bij risicovolle innovaties bevindt zich in een afrondende fase. Hierover zal ik u voor de begrotingsbehandeling met een brief informeren.
VAO Ammoniak, 19 februari 2009
Motie Koopmans (CDA) c.s. 30 654, nr. 63
Verzoekt de regering, voor de zomer samen met ipo, VNG en de sector met een plan van aanpak te komen waarin een forse reductie van de behandeltijd van vergunningsaanvragen en een forse reductie van de kosten van de onderzoekslast voor deze aanvragen centraal staan; Verzoekt de regering voorts, vooruitlopend op het plan van aanpak te starten met een versnelde introductie van perspectiefvolle technieken door het verruimen van de proefstalstatus en het mogelijk maken van het gebruik van voorlopige emissiewaarden.
In de Crisis- en Herstelwet wordt een voorziening opgenomen voor het opheffen van de vergunningplicht in situaties waar de depositie van nieuwe of gewijzigde bedrijven níet toeneemt, toch een ecologische onderbouwing vereist is om aan te tonen dat de te beschermen natuurwaarden niet worden aangetast. In plaats daarvan krijgt de overheid een aanschrijvingsbevoegdheid (en verantwoordelijkheid voor de bewijslast).
Mijn collega Cramer zal u op korte termijn over het tweede deel van het dictum informeren.
Motie Koopmans (CDA) c.s., 30 654, nr. 64
Verzoekt de regering, proefstallen te laten vallen onder de Maatlat Duurzame Veehouderij en hiermee de voorlopers te stimuleren.
Zie mijn brief van 30 maart 2009 (TK 31 700 XIV, nr. 137).
Mijn collega van VROM zal u hierover op korte termijn informeren.
Motie Koopmans (CDA) c.s. 30 654, nr. 70
Verzoekt de regering in voornoemde gevallen beheerplannen voor de betreffende Natura 2000-gebieden niet vast te stellen alvorens doelen zijn bijgesteld zodanig dat deze wel juist kunnen worden onderbouwd en gerealiseerd.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. De motie is onderdeel van het traject tot de definitieve vaststelling van aanwijzingsbesluiten.
Motie Koopmans (CDA) c.s. 30 654, nr. 71
Verzoekt de regering erop toe te zien dat voornoemde overwegingen uitgangspunt zijn en inzet blijven bij het maken van de beheerplannen
Ik beschouw deze motie als afgedaan. De motie is opgenomen in de beheerplantrajecten.
VAO Landbouw- en Visserijraad, 24 maart 2009
Motie Ouwehand (PvdD) 21 501-32 nr. 325
verzoekt de regering in Europa een importverbod op dons van levend geplukte ganzen te bepleite.
In de Landbouwraad van april is het plukken van ganzen aan de orde geweest. Ik heb het belang van dat dierenwelzijn benadrukt en gepleit voor Europese welzijnsregelgeving voor kleine sectoren, zoals de ganzenhouderij. Daarnaast stuur ik over de Nederlandse wens voor een importverbod op korte termijn de Europese Commissie een brief, met het oog op het initiatiefrecht dat de Europese Commissie heeft. Ik wijs daarbij wel op de moeilijke haalbaarheid van deze motie, mede vanwege het WTO-recht.
Motie Polderman (SP) 29 675, nr. 67
verzoekt de regering:
– in overleg met de sector projecten te laten ontwikkelen om het natuurlijk aanbod van glas- en pootaal in Nederland optimaal te benutten waarbij met name gekeken moet worden naar de diverse barrières in de weinige grote intrekwateren (bijvoorbeeld het Noordzeekanaal) en naar de belemmeringen voor gezonde opgroeimogelijkheden door de vervuilde waterbodems zoals in het rivierengebied;
– hiervoor in de komende begroting voldoende middelen te reserveren en de Kamer te informeren over de voortgang van deze projecten
Het natuurlijk aanbod van glasaal wordt optimaal benut langs drie sporen:
• Maatregelen die door V&W genomen worden bij de uitvoer van de kaderrichtlijn water omvatten aanpassingen aan gemalen, stuwen, sluizen etc. voor het verbeteren van vrije migratie van vissoorten. Hiervan profiteert ook de glasaal en pootaal. Financiële middelen zijn opgenomen in de begroting van V&W.
• Onderzoek naar de instelling van visserij-vrije zones bij, voor vismigratie belangrijke kunstwerken
• Een innovatieproject uitgevoerd in samenwerking met een binnenvisserijbedrijf, dat de mogelijkheden bekijkt om met een speciale glasaalcollector glasaal die niet naar de binnenwateren kan intrekken, te vangen en vervolgens in de binnenwateren uit te zetten.
Ten aanzien van de gezonde opgroeimogelijkheden kan ik u het volgende melden: In opdracht van V&W zijn binnen het Saneringsprogramma Waterbodems Rijkswateren 2009–2013 van RWS sterk vervuilde waterbodems opgenomen, waaronder gebieden in de grote rivieren die de komende jaren worden gesaneerd. Middelen hiervoor zijn opgenomen in de begroting van V&W. Acties van V&W zullen na afstemming met LNV worden genomen.
Motie Jacobi (PvdA) en Polderman (SP), 29 675, nr. 74
verzoekt de regering in samenwerking met de gemeenten zorg te dragen voor één structuurvisie voor de kuststrook met daarin aandacht voor alle sectorale belangen, zoals in de kuststrook
Ik verwijs hiervoor naar mijn brief van 24 augustus 2009 (29 675, nr. 81). De in deze brief toegezegde brieven aan VNG en IPO heb ik gestuurd. Ik beschouw de motie hiermee als afgedaan.
Motie Jacobi (PvdA), 29 675, nr. 75
verzoekt de regering binnen twee maanden maatregelen te nemen, waardoor het aantal gestrande bruinvissen met 90% gereduceerd wordt; verzoekt de regering binnen dit 90%-reductieplan alle nodige middelen aan te wenden om de bijvangst van bruinvissen te verminderen, zoals het verminderen van het aantal en de lengte van de staandwantnetten, het verplichte gebruik van pingers op de netten en daarbij netten die voor zeezoogdieren beter waarneembaar zijn alsook het sluiten van bepaalde kritieke zones
Ik beschouw deze motie als afgedaan. In mijn brief van 24 augustus (TK 29 675, nr. 81) heb ik aangegeven hoe ik deze motie uitvoer.
VAO Antibioticaresistentie, 16 april 2009
Motie Graus (PVV), 29 683, nr. 28
Verzoekt de regering preventief gebruik van antibiotica zo veel mogelijk te beperken om resistentie bij mens en dier te voorkomen.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. In het vervolgtraject van het convenant antibioticaresistentie moet gewerkt worden aan de vermindering van het preventief gebruik van antibiotica, om resistentie bij dier en mens te voorkómen.
Motie Van der Vlies (SGP) c.s., 29 683, nr. 37
verzoekt de regering onnodige juridische belemmeringen voor de inzet van werkzame kruidenpreparaten als alternatief voor antibiotica in de veehouderij weg te nemen.
Hierop wordt ingegaan in de nota Diergeneesmiddelen die binnenkort aan uw Kamer wordt toegezonden.
VAO Vierde Actieprogramma Nitraat, 19 mei 2009
Motie Waalkens (PvdA), 28 385, nr. 145
Verzoekt de regering opnieuw in overleg met de Europese Commissie te gaan om de uitrijperiode voor grasland op zand- en lössgronden bij te stellen in die zin dat de uitrijperiode loopt van 15 februari tot 1 september en de Kamer te informeren over het resultaat.
Ik verwijs naar mijn brief van 29 september 2009 (AKVL/2009 2300).
Initiatiefwetsvoorstel Van Velzen/Waalkens verbod pelsdierhouderij, 18 juni 2009
Motie Gerkens (SP) c.s. 30 826 nr. 19
Verzoekt de regering een etiketteringsplicht voor bont in te voeren.
Ik verwijs naar mijn brief van 24 september jl. (TK 30 826 nr. 26).
Motie Ouwehand (PvdD) 30 826 nr. 21
Verzoekt de regering zich in te zetten voor een Europees verbod op de nertsenfokkerij
Momenteel is het initiatiefwetsvoorstel Van Velzen/Waalkens over een verbod op de pelsdierhouderij in behandeling bij de Eerste Kamer. Ik wacht deze behandeling af. Daarna zal ik uw Kamer informeren over de uitvoering van deze motie.
Plenair debat Differentiatie fosfaatgebruiksnorm, 1 juli 2009
Motie Koopmans (CDA), 31 945, nr. 8
Verzoekt de regering, met respect voor de gemaakte derogatieafspraken met de Europese Commissie te overleggen om meer producten naast frietaardappelen en bieten onder flexibele normen te kunnen brengen.
Zie het verslag van het schriftelijk overleg van 14 september 2009 (AKVL/20091868).
Motie Van Velzen (SP), 26 991, nr. 263
Verzoekt de regering, jaarlijks een overzicht te geven van: 1. de aantallen overtredingen; 2. de aard van de overtredingen; 3. de hoeveelheid overtredingen die zijn doorgegeven aan het Openbaar Ministerie; 4. de opgelegde sancties met betrekking tot veterinaire overtredingen.
Zoals toegezegd zal ik in 2010 de Kamer deze informatie verstrekken ten aanzien van diertransporten voor het jaar 2009.
Motie Graus (PVV), 26 991, nr. 265
Verzoekt de regering, geen werkgelegenheid uit deze regio te halen en, indien dit onverhoopt toch gaat gebeuren, vooraf compenserende maatregelen te treffen door het scheppen van een minimaal gelijkwaardig aantal arbeidsplaatsen en/of gelijkwaardige vervangende functies in Parkstad Limburg.
Zie de brief van de minister van BZK van 16 september 2009 (TK 26 991, nr. 272).
Motie Atsma (CDA) en Waalkens (PvdA), 26 991, nr. 270
verzoekt de regering, bij toekomstige reorganisaties en ontwikkelingen bij rijksdiensten, nadrukkelijk gewerkt moet worden aan het creëren van hoogwaardige werkgelegenheid in de regio Parkstad; verzoekt tevens, de compensatie parallel te laten lopen aan het vertrek van hoogwaardige werkgelegenheid in de tijd en de Kamer hierover binnen een jaar te informeren.
Zie de brief van de minister van BZK van 16 september 2009 (TK 26 991, nr. 272).
VAO Nationale Health Check 2 juli 2009
Motie Cramer (CU) en Waalkens (PvdA), 28 625, nr. 75
verzoekt de regering, een systeem van beloning van maatschappelijke diensten uit te werken en onderzoek te doen naar de inkomensgevolgen hiervan voor verschillende typen landbouwers in verschillende typen waardevolle gebieden, actoren in het landelijk gebied hierbij te betrekken en maart 2010 aan de Kamer voor te leggen, zodat bij het eerstvolgende herzieningsmoment volgens art. 45 lid 1 en art. 68 lid 8 werkelijk stappen gezet kunnen worden richting vermaatschappelijking, met gebruikmaking van art. 69 lid 1 van Verordening 73/2009; verzoekt de regering tevens om een pilot te starten, bijvoorbeeld in Laag Holland, om ervaring op te doen met de beloning van maatschappelijke diensten in een waardevol gebied,
Begin 2010 zal ik de Kamer informeren over de nadere invulling van de Houtskoolschets. Daarbij zal ik nadrukkelijk aandacht besteden aan de bedrijfstoeslagregeling in relatie tot maatschappelijke diensten.
Ik kan u melden dat ik inmiddels subsidie heb verstrekt aan Laag Holland om in een pilot te onderzoeken op welke manier praktisch invulling kan worden gegeven aan het belonen van maatschappelijke diensten in dit waardevolle gebied. Over de resultaten van deze pilot bericht ik u in bovengenoemde brief.
Motie Cramer (CU) en Atsma (CDA), 28 625, nr. 76
verzoekt de regering, naast stalaanpassing ook andere of al bestaande initiatieven gericht op diervriendelijke productiemethoden financieel te ondersteunen en de mogelijkheden die artikel 68 van Verordening 73/2009 hiervoor biedt te benutten en de Kamer hierover voor de begrotingsbehandeling 2009 te informeren
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Ik heb richting de Europese Commissie aangegeven dat Nederland artikel 68 ook wil benutten voor managementactiviteiten die gericht zijn op specifieke welzijnsproblemen en voor activiteiten in de bedrijfsvoering die bijdragen aan de totstandkoming van diervriendelijke producten. Bij de managementmaatregelen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het aanpakken van pootproblemen bij vleeskuikens, terugdringen van het staartenbijten bij varkens zodat minder staarten gecoupeerd hoeven te worden, specifieke welzijnsverbeteringen in de kalverhouderij, etc. Bij deze maatregelen gaat het telkens om aangetoonde welzijnsverbetering door metingen aan de hand van diergerichte indicatoren. Ik ben van plan om voor deze maatregelen artikel 68 in te zetten vanaf 1 januari 2011. Voor de landbouwers die diervriendelijke vleesproducten produceren, wil ik artikel 68 al inzetten vanaf 1 januari 2010.
Motie Cramer(CU) en Atsma (CDA), 28 625, nr. 77
verzoekt de regering, te garanderen dat ook veehouders rondom Natura 2000-gebieden gebruik kunnen maken van de beschikbare subsidie voor verduurzaming van stallen en niet door de huidige problemen met het verkrijgen van vergunningen achter het net vissen
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Alle veehouderijbedrijven kunnen een beroep doen op de Investeringsregeling integraal duurzame stallen ongeacht de ligging ten opzichte van Natura 2000-gebieden. Ik zie er op toe dat – om reden van vergunningen etc. – deze ondernemers niet achter het net vissen doordat ze pas later een beroep kunnen doen op de regeling.
Motie Van der Ham (D66) c.s. 28 625, nr. 78
verzoekt de regering, bij de onderhandelingen over de langetermijnperspectieven van na 2013 in te zetten op een drastische reductie van het Europees landbouwbudget en de op historische productie opgebouwde landbouwsubsidies af te schaffen
De nieuwe Europese Commissaris zal nadere voorstellen doen over de invulling van de Budget review. Zodra deze voorstellen bekend zijn, zal het Kabinet haar standpunt bepalen.
VAO Glastuinbouw van 2 juli 2009
Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) en Mastwijk (CDA) 31 700 nr. 163
verzoekt de regering, dat de agrarische sector, in het bijzonder de glastuinbouw, zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 1 september 2009, kredieten uit het fonds Garantie Ondernemingsfinancieringen (GO) kan putten, dan wel uiterlijk voor 1 september 2009 een vergelijkbare faciliteit in te richten voor deze sector.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Ik verwijs naar mijn brief aan uw Kamer van 22 september jl. (TK 32 123 XIV nr. 14).
Motie Mastwijk (CDA) c.s. 31 700 XIV, nr. 167
verzoekt de regering, op zeer korte termijn (uiterlijk 1 september 2009) in overleg met de sector en de banken een voorziening te creëren ten behoeve van een garantstelling bij liquiditeitsproblemen, zoals ook in andere economische sectoren van toepassing is;
verzoekt de regering voorts:
– in overleg te treden met de sector over het toepasbaar maken voor de sector van de garanties voor de exportkredietverzekeringen;
– na te gaan of er mogelijkheden zijn voor ondernemers die veel exporteren om versneld tot btw-teruggaaf te komen;
– de bruikbaarheid in praktische zin nog eens te onderzoeken van de ondersteuningsmogelijkheden bij de toepassing van aardwarmte zodat dit instrument zo spoedig mogelijk breed voor de verduurzaming van de glastuinbouw kan worden ingezet;
– alles in het werk te stellen om de glastuinbouw weer onder de werking te brengen van het vangnet van de SDE op wkk’s en daarbij speciaal de aandacht te richten op de oplossing van het probleem rond de discussie over de voor wkk’s te hanteren afschrijvingstermijnen (8 versus 20 jaar) in relatie tot de zogenaamde onrendabele top.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Ik verwijs naar mijn brief aan uw Kamer van 22 september jl. (TK 32 123 XIV nr. 14).
Over het verzoek om de mogelijkheden voor versnelde btw-teruggaaf na te gaan voor ondernemers die veel exporteren, heb ik contact opgenomen met de staatssecretaris van Financiën gezien zijn verantwoordelijkheid op dit punt.
De garantiefaciliteit aardwarmte is tot mijn vreugde onlangs door de Europese Commissie goedgekeurd. Publicatie van de regeling en openstelling voor de sector is voorzien begin november 2009.
Voor de overige onderdelen van het dictum verwijs ik naar de hierboven vermelde stand van zaken op de betreffende toezeggingen.
Motie Snijder-Hazelhoff (VVD) en Jacobi (PvdA) 31 700 XIV, nr. 162
Verzoekt de regering, voor de kleine tuinders te komen tot vermindering van de administratieve lasten en kosten.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Ik heb de signalen van de Kamer kenbaar gemaakt aan Naktuinbouw. De verantwoordelijkheid voor de bepaling van de hoogte van de tarieven ligt primair bij de besturen van de keuringsdiensten. De verantwoordelijkheid van de minister van LNV is hiervan afgeleid.
De zorgen van de Kamer zijn binnen het bestuur van Naktuinbouw besproken. Het bestuur van Naktuinbouw heeft aangeven, aandacht te zullen besteden aan het onderwerp van de kostentoedeling.
Motie Jacobi (PvdA) en Snijder-Hazelhoff (VVD) 31 700 XIV, nr. 164
Verzoekt de regering, al haar invloed aan te wenden om de inspraak op dusdanige wijze in te richten dat ook de kleine tuinders vertegenwoordigd zijn, via een regeling waarbij directe inspraak mogelijk is.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Deze motie heb ik besproken met Naktuinbouw. De communicatie met de bedrijven die via branche-organisaties zijn georganiseerd verloopt naar tevredenheid. Naktuinbouw zal het signaal van de Kamer oppakken en actief op zoek gaan naar mogelijkheden om de directe communicatie met de bedrijven die niet via een brancheorganisatie zijn georganiseerd te versterken
VAO Landbouw- en Visserijraad van 2 juli 2009
Motie Atsma (CDA) c.s. 21501–32, nr. 346
roept de regering op om binnen de EU te eisen dat het batterijverbod per 1 januari 2012 wordt geëffectueerd en gecontroleerd, en daarover de Kamer frequent te rapporteren.
Ik verzoek de Europese Commissie om de lidstaten, waarin nu nog veel leghennen gehuisvest zijn in legbatterijen te wijzen op de verplichting die vanaf 1 januari 2012 geldt. Daarnaast verzoek ik de Europese Commissie om vanaf 1 januari 2012 met voldoende inzet te controleren of de lidstaten zich aan deze verplichting houden. Als er relevante informatie is, zal ik uw Kamer informeren.
Motie Atsma (CDA) c.s. 21501–32, nr. 347
verzoekt de regering alvorens tot besluitvorming over te gaan, door middel van onafhankelijk onderzoek zowel de directe als indirecte schade voor de betreffende ondernemers in beeld te brengen, en de Kamer hierover te berichten.
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Zoals ik in mijn brief van 25 september jl. (Kamervragen met antwoord 2009–2010, nr. 134) in antwoord op kamervragen van het lid Atsma over de verrijkte kooi heb aangegeven, wordt het onderzoek momenteel uitgevoerd. Daarna zal ik uw Kamer informeren.
Motie Ouwehand (PvdD) 21501–32, nr. 348
verzoekt de regering, zich in te zetten voor een Europees verbod op de verrijkte kooi
Over de uitvoering van deze motie zal ik uw Kamer voor het LNV-begrotingsdebat informeren.
Motie Van de Ham (D66), 30 825, nr. 34
Verzoekt de regering de provincie de vrijheid te geven om volledige schadeloosstelling, onder onteigeningsdruk of eventueel middels juridische onteigening, als instrument in te zetten, in gebieden waar het grootste deel avn de hectares is verworven en/of gebieden onder grote verstedelingsdruk met een geringe grondmobiliteit, ook als zij daarbij de 10% overschrijden Verzoekt de regering voorts bij de midterm review (danwel eerder als de cijfers in september daartoe aanleiding geven) te bezien hoe vaak het instrument onteigeninggemiddel in ingezet en of, gelet op de realisatie van de grondverwerving tot dan toe, de nog te realiseren grondverwerving en de termijnen van realisatie van de desbetreffende beleidsdoelen en indien noodzakelijk dan tot nieuwe afspraken te komen
In uitvoering. Dit komt aan de orde bij de midterm review van het ILG in 2010
Motie Peters (GL), 30 825, nr. 40
verzoekt de regering de midterm review ILG vóór de behandeling van de LNV-begroting voor 2011 aan de Kamer te sturen
Ik beschouw deze motie als afgedaan.
Motie Jacobi (PvdA) c.s. 30 825, nr. 43
Verzoekt de regering op dit moment geen onomkeerbare besluiten te nemen en de huidige LNV-subsidieregelingen voor onderhoud van beschermde historische buitenplaatsen te handhaven tot 2011 en de Kamer voor de begrotingsbehandeling LNV 2010 te informeren over de voortgang van het overleg
De Tweede Kamer wordt voor het WGO natuur nader geïnformeerd over deze motie.
Motie Jacobi (PvdA) 31 700-XIV, nr. 169
Verzoekt de regering alle MIRT-projecten en de bijbehorende compensatiemaatregelen (indien noodzakelijk) op te nemen in de beheerplannen en deze in samenhang passend te beoordelen
Ik beschouw deze motie als afgedaan. Deze motie wordt meegenomen in de beheerplantrajecten.
AO Landbouw- en Visserijraad van 19 juni 2008:
De minister zegt toe schriftelijk terug te zullen komen op de vraag van het lid Snijder-Hazelhoff over de Afvalrichtlijn.
Ik verwijs naar mijn brief van 30 maart 2009 (TK 31 700 XIV, nr. 137).
AO Moties en Toezeggingen van 4 september 2008:
De minister van LNV zal de TK de resultaten toesturen van het onderzoek naar de mogelijkheden van mitigatie ter voorkoming van compensatiemaatregelen vóór de a.s. LNV-begrotingsbehandeling.
Ik verwijs naar de brief aan de TK met kenmerk 31 700XIV, nr. 14.
AO Staatsbosbeheer van 8 oktober 2008:
De minister zegt toe de TK op de hoogte te houden van het verbetertraject van Staatsbosbeheer en de voortgangsrapportage toe te zenden bij het jaarverslag Staatsbosbeheer. (Toezegging ministerie van LNV: wordt meegenomen in jaarverslag SBB 2008. Deze wordt verwacht vóór 1 mei 2009)
De TK ontvangt het jaarverslag Staatsbosbeheer 2008 voor 15 oktober 2009.
AO Evaluatie natuurwetgeving van 6 november 2008:
De minister zal de TK op de hoogte houden van de voortgang rond verbetering van de EU-richtlijnen in het huidige tijdgewricht. (Toezegging ministerie van LNV: wordt meegenomen in trajecten integratie natuurwetgeving en Europese evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn die is voorzien voor 2010)
Toezegging wordt meegenomen in de trajecten voor integratie van de natuurwetgeving en in de Europese evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn, die is voorzien voor 2010.
Wetgevingsoverleg Begrotingsonderzoek van 12 november 2008
De minister zal vóór het zomerreces 2009 informatie n.a.v. de evaluatie Innovatie Markt en Concurrentiekracht aan de TK sturen (de TK wordt in april 2009 over beide rapporten geïnformeerd).
Ik verwijs naar mijn brief van 1 juli jl. aan uw Kamer (TK nr. 28 973 nr. 36).
Wetgevingsoverleg Visserij van 24 november 2008
De minister zegt een evaluatie van de initiatieven van de VBC’s toe waarvan de TK op de hoogte zal worden gesteld. (De TK ontvangt vóór 1 september 2009 een brief)
In oktober 2009 ontvangt u een brief met mijn toekomstvisie op de binnenvisserij waarin ik onder andere zal aangeven hoe ik de wettelijke basis voor de VBC’s wil verstevigen.
De minister zegt toe dat de TK op de hoogte zal worden gesteld van de daadwerkelijke visplannen m.b.t. schubvis. (Wordt meegenomen in de VBC-brief)
Dit neem ik mee in bovengenoemde brief over de binnenvisserij.
Vóór 1 april 2009 zal de minister een notitie voorbereiden over de pro’s en contra’s van het wettelijk verankeren van visplannen en het instandhouden van VBC’s.
Dit neem ik mee in bovengenoemde brief over de binnenvisserij.
AO Landbouw- en Visserijraad van 26 november 2008
De minister zal in overleg met de minister voor OS informatie verstrekken over de voorziene € 1 miljard voor Afrika in relatie tot ODA-gelden.
De Europese Commissie werkt momenteel aan de uitvoering van het besluit om via de voedselfaciliteit de landen die het meest getroffen zijn door de voedselprijzencrisis van 2008 te ondersteunen. Het gaat om een programma van ongeveer 2 jaar waarbij 1 miljard euro wordt besteed aan de meest getroffen landen onder andere via de Wereldvoedselorganisatie (FAO) en andere multilaterale organisaties.
De minister laat over 2009 en 2010 onderzoeken hoe de EHS doorwerkt in gemeentelijke plannen en welke problemen en oplossingen er zijn bij de planologische verankering en zal de Kamer hiervan op de hoogte houden. (De resultaten van het onderzoek worden eind 2010 verwacht)
De resultaten van het onderzoek worden eind 2010 verwacht.
De Kamer zal worden geïnformeerd over de reactie van het IPO op voorstellen van de minister betreffende het ILG. (Brief wordt vóór 1 mei 2009 naar de TK gestuurd)
Uw Kamer is mondeling geïnformeerd bij het AO Landschap op 28 januari 2009.
De minister zal de nieuwe beheerssystematiek Programmatisch Beheer, welke eind dit jaar door de provincies naar de minister gestuurd wordt, met commentaar voorzien naar de Kamer sturen. Dit zal naar verwachting begin 2009 zijn. (Voortgang meegedeeld in brief van 23 februari 2009, TK 30 825, nr. 25)
In uitvoering. TK is op 23 februari 2009 over de voortgang geïnformeerd (Kamerstuk 30 825, nr, 25).
De minister zal de resultaten van het overleg in februari 2009 met de provincies m.b.t. terreinbeherende organisaties, naar de Kamer sturen.
Afgedaan. De TK is geïnformeerd over de Verklaring van Linschoten op 12 Juni 2009 (Kamerstuk 30 825, nr. 31)
AO Landbouw- en Visserijraad van 10 december 2008
In de nota Voedsel en Consument zal de minister aandacht besteden aan het eenduidiger maken van consumenteninformatie en keurmerken. (de nota Duurzaam voedsel is in juni 2009 aan de TK gestuurd)
Ik verwijs naar de Nota Duurzaam voedsel van 29 juni 2009 (TK 31 532, nr. 18).
De minister zal in overleg met de minister van VWS een standpunt bepalen inzake de conceptverordening Productdefinities en in het bijzonder de eventuele gevolgen voor Yakult.
Ik verwijs naar de antwoorden op de Kamervragen van de leden Snijder-Hazelhoff en Ten Broeke van 30 januari 2009 (Aanhangsel van de Handelingen, 2008–2009, nr. 1392).
AO Diertransporten van 17 december 2008
TK zal worden geïnformeerd over KDS naar aanleiding van het gesprek met de Europese Cie. hierover.
Voor de stand van zaken verwijs ik naar de voortgangsrapportage over de verbetering van toezicht op diertransporten en slachterijen VWA van 10 oktober 2008 (26 991, nr. 229).
TK zal eind 2009 een brief ontvangen n.a.v. de periodieke beoordeling door de VWA van de audits.
Dit zal de Kamer eind 2009 ontvangen.
AO Regeling Agressieve Dieren van 17 december 2008
Medio 2009 wordt de TK via de VNG geïnformeerd over de gemeentelijke aanpak rond agressieve honden.
De VNG heeft, in nauw overleg met LNV, een ledenbrief uitgegeven d.d. 22 juni 2009 waarin de gemeenten worden geïnformeerd over welke consequenties verbonden zijn aan de intrekking van de RAD per 1 januari 2009 en welk instrumentarium de gemeenten ter beschikking staat indien er zich incidenten met agressieve honden voordoen.
Ik zal de VNG verzoeken de Kamer te informeren over de huidige gang van zaken.
AO Landbouw- en Visserijraad van 14 januari 2009
De minister zegt toe zich ervoor in te zullen spannen dat de implementatie van de FLEGT binnen twee jaar gereed zal zijn.
In Europees verband en in contacten met partnerlanden ondersteun ik met kracht de implementatie van het FLEGT-proces. Daarnaast zet ik me in voor een internationaal verbod op de handel in illegaal hout. In VN-kader wordt daarover een internationaal seminar georganiseerd waarin Nederland actief participeert.
AO Wilde zwijnenjacht en Trophy hunt van 5 februari 2009
De minister zegt toe de uitkomsten van het onderzoek in overleg met provincie en faunabeheer naar de mogelijkheden van verantwoord gedifferentieerd beheer van wilde zwijnen op de Veluwe, naar de TK te sturen. (verwacht eind 2009)
In uitvoering: de resultaten van het onderzoek worden eind 2009 verwacht.
AO Antibioticaresistentie in de dierhouderij van 18 februari 2009
De minister van LNV zal eind 2009 het tweejaarlijks RIVM-onderzoek aan de TK sturen.
Dit zal de Kamer eind 2009 ontvangen.
De minister van LNV zal nader bezien in hoeverre onderzoeksdelen naar het verminderd gebruik van antibiotica kunnen worden versneld en de TK hierover informeren.
Door de schaarse beschikbaarheid van expertise en de benodigde doorlooptijden lukt het niet om dit kennis- en innovatieprogramma te versnellen. De tijdspanne voor dit programma is krap en het bleek in een eerder stadium noodzakelijk om het programma met een jaar te verlengen om tot een bruikbaar resultaat te komen.
AO Natuur- en Milieueducatie van 19 februari 2009
De minister zal de voorzitter van de Regiegroep verzoeken om aan de vertegenwoordigers van IPO en VNG de zorgen van de commissie over te brengen over o.a. de financiering van NME en de TK hierover informeren (het punt is geagendeerd).
Toezegging is afgedaan en wordt meegenomen in de uitvoering van het plan van aanpak. Daarover is de TK op 5 december 2008 geinformeerd. (Kamerstuknummer 20 487, nr, 32)
AO Opvangproblematiek Dieren van 11 maart 2009
De minister zal het kwaliteitscertificaat opvangcentra voor zomer 2009 aan de TK sturen, incl. de inzet m.b.t. de invoering.
De Tweede Kamer wordt voor het WGO natuur geïnformeerd.
De minister zal de TK informeren over de uitkomsten van het gesprek met de EC over een tussenevaluatie van de aalbeheerplannen in aanvulling op de voorziene evaluatie in 2013.
Toezegging is afgedaan met meerdere brieven, onder andere (TK 2008–2009 31700, nr. 141 en nr. 188 en 32 123 XIV, nr. 11 en nr. 13).
De minister zal een brief over de visstandbeheerscommissies uiterlijk 1 september 2009 aan de TK sturen, incl. het onderzoek naar de toekomst van de binnenvisserij (zie ook f. Wetgevingsoverleg Visserij van 24 november 2008).
Dit neem ik mee in de eerdergenoemde brief over de binnenvisserij.
AO Landbouw- en Visserijraad van 19 maart 2009
De ministers van LNV en VROM en de Staatssecretaris van Financiën zullen zo snel mogelijk de TK informeren over mogelijkheden n.a.v. de VAMIL-regeling over 2007 en 2008. Hierbij zal worden ingegaan op de Groenverklaring en de onderschrijding over het jaar 2008 (deels voldaan; in de brief van 30 juni 2009 wordt niet ingegaan op de Groenverklaring en de onderschrijding over 2008).
Ik verwijs naar mijn brief aan uw Kamer van 30 juni jl. (TK 2008/2009 31 700 XIV nr. 180). Tijdens het AO heeft de staatssecretaris van Financiën toegezegd de vraag van dhr. Waalkens over de Groenverklaring ter beantwoording door te geleiden naar de minister van VROM. De minister van VROM zal u hierover per brief informeren.
AO Moties en toezeggingen van 1 april 2009
De minister zal medio april 2009 de TK informeren over de MIA in relatie tot dierenwelzijn, die met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2009 zal ingaan.
Ik verwijs naar mijn brief van 15 april jl. (TK 2008/2009 28 286 nr. 287).
AO Paardenhouderij van 8 april 2009
De minister zal de TK uiterlijk 1 augustus 2009 informeren over de uitvoeringsagenda van de Sectorraad Paarden. Hierin zal ook aandacht worden besteed aan de vraag of de huidige identificatie en registratie voor paarden voldoet aan de huidige EU-regelgeving, en of eigenarenregistratie een goed instrument zou zijn voor het beoogde doel.
De minister zal de TK informeren indien aanvullende maatregelen nodig zijn ten aanzien van de erkenning van hoefsmeden.
Momenteel ben ik met de Sectorraad Paarden (SRP) in overleg over de uitvoeringsagenda. Ik zal u deze daarna doen toekomen. Daarbij zal ik tevens ingaan op de erkenning van hoefsmeden. Op het punt van identificatie en registratie van paarden verwijs ik naar mijn brief van 17 augustus 2009 (TK 2008/09 28 286 nr. 312).
De minister zal het meeste recente Europese onderzoek naar de drempelwaarde van zaaizaad, inclusief voorstellen van de Europese Commissie en een kabinetsreactie hierop zo snel mogelijk aan de TK zenden.
Zie mijn brief van 13 maart 2009 (TK 27 428, nr. 131). Tot nu toe is de Europese Commissie nog niet gekomen met voorstellen voor de drempelwaarde van zaaizaad.
Toezeggingen spoeddebat Milieuvergunningen op 9 april 2009
De minister zal in het Gedeputeerden Overleg een inventarisatie vragen van wat er nog speelt op het gebied van vergunningverlening. Zij zal tevens het Overleg op de hoogte brengen van de inhoud van dit debat.
Toezegging is afgedaan: de Tweede Kamer is geïnformeerd op 2 Juni 2009. (Kamerstuknummer 31 920, nr. 5)
AO Landbouw- en Visserijraad van 16 april 2009
De minister zegt toe in de brief over ggo’s van minister Cramer en haarzelf ook te zullen ingaan op het verbod in Duitsland op genmais en eventuele nieuwe ontwikkelingen.
Toezegging is afgedaan met onze brief van 23 april 2009 (TK 27 428, nr. 133).
De minister gaat na welke provincies wel en welke niet iets gedaan hebben op het gebied van duurzame ontwikkeling van visserijgebieden en zal de provincies een brief sturen waarin zij hierop aangesproken worden en informatie krijgen. De regeling m.b.t. financiering uit het Europese Visserij Fonds zal per 1 januari 2010 opengesteld worden.
Ik stel de Regeling landbouwsubsidies open zodat provincies vanaf 1 januari in de gelegenheid zijn om projectvoorstellen onder as 4 in te dienen. De betrokken provincies hebben aangegeven hier gebruik van te maken.
De minister zal samen met de minister van VWS kijken naar de definitie zoals deze door het CBL gehanteerd wordt m.b.t. «verse vis», en zal kijken wat er uit de definitie van «vers» zoals opgenomen in de verordening pluimveevlees te leren valt. (Tijdens het AO Landbouw- en Visserijraad op 17 juni 2009 heeft de minister gezegd bezig te zijn met een ontwerpverordening waarmee het verboden wordt bevroren vis als vers te verkopen)
Afgedaan met mijn brief over aquacultuur van 28 september 2009.
AO Nitraatrichtlijn van 22 april 2009
De minister zal naar aanleiding van de informatie van het lid Van der Vlies de Kamer informeren over melkziekte bij koeien.
Ik verwijs naar mijn brief van 15 juli 2009 (TK 28 385, nr. 150).
De minister zal eind 2009/begin 2010 de resultaten van het onderzoek naar beëindiging van dierrechten aan de TK doen toekomen.
Deze zal de Kamer eind 2009/begin 2010 ontvangen.
AO Dierenwelzijn van 22 april 2009
Eind 2009/begin 2010 zal een reactie van de minister op het Europese onderzoek Animal Welfare Quality aan de TK worden gezonden.
Het Europees consortium dat werkt binnen Welfare Quality zal dit najaar haar resultaten publiceren. Ik zal de Kamer conform mijn toezegging begin 2010 informeren over deze resultaten en mijn reactie daarop geven.
Een rapportage met bevindingen rond psycho-sociale problemen bij boeren en de inbeslagname van dieren door de AID als gevolg daarvan, zal t.z.t. aan de Kamer worden gestuurd.
Het project «Toekomst» gericht op intensieve begeleiding van bedrijven waarbij ten gevolge van psychosociale problemen dierverwaarlozing is opgetreden, ligt op schema. De eerste bedrijven bevinden zich in het begeleidingstraject en zullen gedurende minimaal 2 jaar begeleid worden. Na afloop van het begeleidingstraject zal het effect geëvalueerd worden. Een aantal bedrijven bevinden zich momenteel in de intake procedure. Totale doorlooptijd van het project is 4 jaar. Conform mijn toezegging zal ik te zijner tijd de Kamer informeren over de resultaten.
In de loop van 2010 ontvangt de Kamer een AMvB over gezelschapsdieren.
De amvb gezelschapsdieren is gekoppeld aan een certificeringstraject met de verschillende betrokken sectoren. In de ene sector verloopt dit voorspoediger dan in de andere sector. Mijn inzet is er op gericht om in de loop van 2010 een amvb aan uw Kamer te zenden.
De minister zal een brief aan de TK sturen over castratie van biggen in het licht van het totaalverbod in 2015.
In 2009 is er hard gewerkt aan de implementatie van verdoofd castreren. Daarnaast loopt het meerjarige onderzoek ter ondersteuning van de ambitie om vóór 2015 te stoppen met castreren. Ik zal de Kamer voor het begrotingsdebat met een brief informeren over onder meer de kwaliteit van gasverdoofd castreren.
De pilot IBR zal worden voorgelegd aan OIE en de minister zal de reactie hierop aan de TK doen toekomen.
Ik heb deze vraag voorgelegd aan de OIE. De OIE heeft aangegeven eerst ervaring op te willen doen met het instrument compartimentering bij pluimvee. Het uiteindelijke doel is echter wel om compartimentering als alternatief voor regionalisering voor alle daarvoor in aanmerking komende dierziekten mogelijk te maken.
AO Landbouw- en Visserijraad op 19 mei 2009
De minister zal de TK informeren over het eventuele bestaan van nationale koppen op EU-subsidieregelingen op LNV-gebied.
Nationaal zetten wij in beginsel geen koppen op EU-subsidieregelgeving. Wij geven louter invulling aan de door de EU in de EU regelgeving gestelde kaders. Wij treden niet buiten de door de EU gestelde kaders. Ik heb van uw Kamer geen voorbeelden voor onderzoek aangedragen gekregen.
De minister zal in september 2009 een kabinetsvisie op het Gemeenschappelijk Visserijbeleid aan de TK sturen.
Ik ben voornemens u de kabinetsvisie op het Gemeenschappelijk Visserijbeleid in november toe te zenden.
Aanwijzingsbesluiten Natura 2000 op 3 juni 2009
Te zijner tijd zal de minister mede namens de minister voor VROM de route naar de TK sturen die genomen gaat worden om de hoeveelheid generieke stikstof omlaag te krijgen.
Toezegging wordt meegenomen in het traject naar aanleiding van de rek-en-ruimte brief van 30 juni 2009.
Bij de behandeling van het wetsvoorstel integrale natuurwetgeving zal de nodige informatie aan de TK beschikbaar worden gesteld met betrekking tot de pilot meldingsplicht.
Indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer is voorzien voor maart 2011 (zie ook brief van 24 juni 2009, kenmerk 17 125).
De minister zal eind 2009 een rapportage aan de Kamer sturen over de daadwerkelijke pachtprijzen in 2008.
De rapportage zal uiterlijk eind dit jaar aan de Tweede Kamer worden gezonden.
In de door de ministers van Justitie en LNV toegezegde evaluatie Pachtprijzenbesluit en Pachtwet zal worden ingegaan op het netwerk van steekproefbedrijven, evenals de aftrekposten voor landgoederen.
De evaluatie wordt thans voorbereid. De genoemde onderwerpen worden daarin meegenomen.
AO Slachtmethoden op 3 juni 2009
De minister zal de Kamer zo spoedig mogelijk laten wanneer openbaarmaking van inspectierapporten mogelijk is.
Zoals ik heb toegezegd, zal ik de evaluatie van de openbaarmaking van controlegegevens vóór de begrotingsbehandeling naar uw Kamer sturen.
AO Health Check op 10 juni 2009
De minister zal voor eind 2009 aan de Kamer een argumentatie sturen over de bovengrens van de uitbetaling van subsidies aan grote bedrijven.
Toezegging wordt uitgevoerd.
De minister zal voor de begrotingsbehandeling van de LNV-begroting een oordeel sturen aan het voorstel van het lid Van der Vlies over het koppelen van ondersteuning van jonge boeren aan de MIA/VAMIL-regeling.
Momenteel beraad ik mij op het voorstel van dhr. Van der Vlies. Ik zal de Kamer conform mijn toezegging voor het LNV-begrotingsdebat informeren.
AO Landbouw- en Visserijraad op 17 juni 2009
De minister zegt toe de voorstellen van de EC over etiquettering inclusief het oordeel van de minister aan de TK te sturen.
Ik heb de voorstellen van de Europese Commissie nog niet ontvangen.
De TK zal in de zomer een brief ontvangen van de minister m.b.t. de voortgang van de oprichting van de Taskforce die zich bezighoudt met de staandwant problematiek.
Ik verwijs hiervoor naar mijn brief van 24 augustus 2009 (TK 2008–2009, 29 675, nr 81). De in deze brief toegezegde brieven aan VNG en IPO heb ik verstuurd.
De minister van LNV zal de resultaten van het onderzoek naar het octrooi- en kwekersrecht dat zij in samenwerking met de minister van EZ uitvoert, eind 2009 aan de Kamer sturen.
Dit zal de Kamer eind 2009 ontvangen.
De inbreng van Nederland over de sociaal-economische aspecten van ggo’s zal eind 2009 aan de Kamer worden gestuurd, voorafgaand aan de inzending aan de Europese Commissie.
Dit zal de Kamer eind 2009 ontvangen.
De Kamer zal worden geïnformeerd over nieuwe vrijwaringsverzoeken die de de komende 12 maanden bij de Europese Commissie worden ingediend.
De minister van LNV zal daarbij alle openbare informatie rond vrijwaringsverzoeken aan de Kamer doen toekomen.
Toezegging wordt uitgevoerd: zie onder andere mijn brief van 17 augustus 2009 (TK 27 428, nr. 143).
Zodra overeenstemming is bereikt met Oostenrijk over een tekst ten behoeve van de Milieuraad van juli 2009, zal de Kamer deze ontvangen.
Toezegging is afgedaan met de brief van de minister van VROM van 9 juli 2009 (TK 21 501–08, nr. 315).
AO Natuurbeheer op 25 juni 2009
De midterm review EHS wordt toegezegd vóór eind 2010.
In uitvoering.
De minister zet er op in om de nulmeting op de kaart vóór de begrotingsbehandeling dit jaar aan de TK te doen toekomen.
De Tweede Kamer wordt voor het Wetgevingsoverleg Natuur nader geïnformeerd.
De minister zegt toe met de stichting PHB te kijken naar een overgangsregeling en de TK te informeren vóór de begrotingsbehandeling dit jaar.
De Tweede Kamer wordt voor het Wetgevingsoverleg Natuur nader geïnformeerd.
De minister zal de provincies verzoeken om bij de toezending van het Programma Beheer aan te geven wat zij als oplossing zien m.b.t. pacht.
De TK wordt voor het Wetgevingsoverleg Natuur nader geïnformeerd over het nieuwe Subsidiestelsel Natuur en Landschap.
De minister zal de TK informeren over de uitkomsten van het gesprek met de provincies over de financiering van het Programma Beheer.
De TK wordt voor het Wetgevingsoverleg Natuur nader geïnformeerd over het nieuwe Subsidiestelsel Natuur en Landschap.
De minister zal het IPO verzoeken een overzicht te geven van de afrondingsaankopen en de inrichting EHS, en hoe men de uitvoering van de motie van der Ham gaan aanpakken.
De Tweede Kamer heeft in de voortgangsrapportage groot project EHS 2008 een overzicht van afrondingsaankopen en de inrichting van de EHS ontvangen (brief van 14 september 2009, kenmerk NLP.2009/603).
De minister zal voor de begrotingsbehandeling van de LNV-begroting 2010 een brief aan de Kamer sturen over verbeterstappen van de sector om biggensterfte terug te dringen. In deze brief zal ook worden ingegaan op de ervaringen in Ierland.
Ik zal conform mijn toezegging voor de LNV-begrotingsbehandeling hierover een brief aan de Kamer sturen.
De minister zal met Rendac sluitende afspraken maken over het aanbieden van levende dieren voor destructie. Relevante informatie hierover zal aan de Kamer worden gestuurd.
Dit heb ik gedaan. Ik heb Rendac verzocht om de medewerkers extra alert te laten zijn op nog levende dieren die ter destructie worden aangeboden. Daarnaast heb ik gevraagd om van iedere situatie waarbij een nog levend dier ter destructie is aangeboden, de AID in te lichten. Rendac heeft mij verzekerd dat beide punten zullen worden nagekomen.
Eind dit jaar zal ik Rendac uitnodigen voor een evaluatiegesprek om te bezien of er aanvullende afspraken nodig zijn.
De minister zal de resultaten van de beleidsmatige evaluatie naar de openbaarmaking van controlegegevens vóór de begrotingsbehandeling van de LNV-begroting 2010 aan de Kamer sturen.
Zoals toegezegd stuur ik de evaluatie vóór de begrotingsbehandeling naar de Kamer.
Het rapport van Ernst & Young over het nieuwe kwaliteitsstelsel voor verzamelplaatsen aan de Kamer worden gezonden.
Het rapport wordt een dezer dagen naar uw Kamer gestuurd.
De minister zal in 2010 de Kamer de beschikbaar te stellen informatie verstrekken over sancties etcetera ten aanzien van diertransporten voor het jaar 2009.
Dit zal de Kamer in 2010 ontvangen.
AO Beheerplannen Natura 2000 op 1 juli 2009
De minister komt in het najaar van 2009 met een wetsvoorstel voor de aanpassing van de Natuurbeschermingswet 1998.
Toezegging wordt meegenomen in het traject naar aanleiding van de rek-en-ruimte brief van 30 juni/ de crisis- en herstelwet.
De minister zegt toe dat zij samen met de minister van VROM eind 2009, begin 2010 met voorstellen komt voor een generiek ammoniakbeleid.
Toezegging is in uitvoering.
De minister zegt toe de verschillen tussen beheerplannen en ontwikkelingsplannen in kaart te brengen en eventuele nadere voorstellen naar de TK te sturen.
Toezegging is in uitvoering.
AO Glastuinbouw op 1 juli 2009
De minister zal de Kamer informeren over de aanvullende toetsing door het ctgb over de suppletale effecten van neonicotinoïden op bijen.
Het effect van neonicotinoïden op bijen maakt onderdeel uit van de risicobeoordeling van middelen door het Ctgb. Dit geschiedt volgens de in Europa afgesproken methode, er is hier geen sprake van specifieke nationale omstandigheden. In deze beoordelingssystematiek worden ook de subletale effecten meegenomen.
In (semi-)veldproeven wordt door aanvragers van toelatingen ook onderzoek gedaan naar subletale effecten, zoals foerageergedrag en ontwikkeling van het broed. In Europees verband worden verdergaande onderzoeksmethoden ontwikkeld voor het beoordelen van meer lange termijn subletale effecten.
De minister zal over problemen met warmtekrachtkoppelingen en de aansluiting op het energienet, alsmede over eventuele onrendabele toppen, overleg voeren met de minister van EZ en de Kamer hierover informeren.
Mij bereiken momenteel geen geluiden uit de praktijk dat er problemen zijn met WKK’s en de aansluiting op het energienet. De Wet «Voorrang voor duurzaam en congestiemanagement» van de minister van Economische Zaken draagt hieraan bij. Er wordt geïnvesteerd in de netten, er is een betere benutting van de bestaande capaciteit en een maatwerkoplossing voor het Westland.
Op basis van berekeningen van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) draaien de meeste WKK’s rendabel en is ondersteuning via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) niet nodig. Uw kamer laat op dit punt momenteel ook een onderzoek uitvoeren. Ik wacht de resultaten daarvan af.
De minister zal overleg voeren met de staatssecretaris van EZ over kredietverzekeringen en de Kamer op de hoogte stellen van eventueel nieuwe mogelijkheden.
De minister van Financiën heeft begin juli 2009 de Tijdelijke Aanvullende Staatskredietverzekering (TASK) gepubliceerd. Met deze regeling kunnen verlaagde omzetpolissen worden verdubbeld tot maximaal het oorspronkelijk bedrag. De agrohandel die met deze omzetpolissen werkt kan hiervan profiteren. Eind dit jaar zal de regeling worden geëvalueerd en worden onderzocht op zijn effectiviteit.
De minister zal in de tijdens het AO Glastuinbouw van 10 september 2009 toegezegde brief over mogelijkheden voor een liquiditeitsoverbruggingskrediet ingaan op de landbouw in brede zin.
Ik verwijs naar mijn brief aan uw Kamer van 22 september jl. (TK 2008/2009 32123 XIV nr. 14).
AO Identificatie en registratie geiten en schapen op 2 juli 2009
De minister zal de sector uitnodigen om in overleg te treden over een kwaliteitssysteem voor weidelammeren in relatie tot verzamelplaatsen. Indien het I&R-systeem goed functioneert, leidt dit mogelijk tot een aanpassing van de regelgeving. De minister zal de Kamer hierover medio 2010 informeren.
Dit zal de Kamer medio 2010 ontvangen.
De minister zal de Kamer op de hoogte stellen van de uitkomsten van het overleg met de sector over de publicatie van beleidsregels dierenwelzijn in de Staatscourant van 25 juni 2009 en de gevolgen voor de stahoogte tijdens het transport van dieren.
Zie mijn brief van 28 september 2009 (AKVL/2009/2146).
Toezegging vragenuur op 9 juni 2009, onderwerp uitspraak RVS m.b.t. vergunning mosselzaadvangst
De minister gaat na of er mogelijkheden zijn het Convenant als gedragscode aan te merken en zal de TK hiervan op de hoogte stellen.
De Tweede Kamer wordt voor 15 oktober geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het mosselconvenant. In die brief wordt ook ingegaan op de mogelijkheden om het Convenant als gedragscode aan te merken.
AO Aalbeheerplan op 10 september 2009
De minister heeft een wijziging van de Visserijwet in voorbereiding ten aanzien van het aanmerken van stroperij als een economisch delict.
In uitvoering: in de bovengenoemde brief over de binnenvisserij komt dit ook aan de orde.
De minister zal vóór het VAO Aalbeheerplan de Kamer informeren over cijfers die aantonen dat het plan van de Combinatie van Beroepsvissers niet tot 157 ton schieraal zal leiden maar tot 140 ton.
Toezegging is afgedaan met mijn brief van over schieraal van 21 september jongsleden (TK 2008–2009, 32 123 XIV, nr. 4).
De Kamer zal voor de begrotingsbehandeling geïnformeerd worden over het aandringen bij de Europese commissaris over een mogelijke saneringsregeling.
Ik zal de Kamer voor de begrotingsbehandeling informeren over het aandringen bij de Europese commissaris over een mogelijke saneringsregeling.
De minister heeft een wettelijke regeling voor de totstandkoming van visstandbeheercommissies in voorbereiding.
Dit najaar ontvangt u een brief met mijn toekomstvisie op de binnenvisserij waarin ik ook zal aangeven hoe ik de wettelijke basis voor de VBC’s zal verstevigen.
De minister zal de Kamerleden een uitnodiging sturen voor een informatieve en opiniërende bijeenkomst van het LEI medio oktober 2009.
De bijeenkomst wordt momenteel voorbereid en zal naar verwachting eind oktober plaatsvinden.
De minister zal overleg voeren na de LEI-bijeenkomst met de heer Van Hall, voormalig voorzitter van de commissie Pachtnormen, om te reflecteren op de pachtprijzensystematiek in relatie tot de economische crisis. Van de uitkomsten van de LEI-bijeenkomst en het gesprek met de heer Van Hall zal de Kamer in november 2009 op de hoogte worden gesteld.
Het gesprek met de heer Van Hall zal zo spoedig mogelijk na de LEI-bijeenkomst plaatsvinden. Conform mijn toezegging zal ik de Kamer in november met een brief informeren.