Gepubliceerd: 19 september 2011
Indiener(s): van Veldhuijzen Zanten-Hyllner
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31996-8.html
ID: 31996-8
Origineel: 31996-2

Nr. 8 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 20 september 2011

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel c, komt te luiden:

c. cliënt: persoon van wie het bevoegde indicatieorgaan op grond van artikel 9b van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten heeft vastgesteld, dan wel van wie uit een verklaring van een ter zake kundige arts blijkt dat hij in verband met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap is aangewezen op zorg als bedoeld in het vierde lid.

2. In het eerste lid, onderdeel d, wordt «Algemene wet bijzondere ziektekosten» vervangen door: Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

B

In artikel 11 wordt de zinsnede » in het tweede lid» vervangen door: in artikel 7, vijfde lid,.

C

In artikel 13, tweede lid, onderdeel e, wordt de zinsnede «artikel 8, tweede en derde lid, «vervangen door: artikel 8, tweede en vierde lid,.

D

In artikel 14 wordt de zinsnede «artikel 49, eerst lid» vervangen door: artikel 49, eerste lid.

E

Artikel 17, tweede lid, komt te luiden:

2. De aanvraag, bedoeld in het eerste lid, wordt ingediend bij het indicatieorgaan dat op grond van artikel 9b van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten bevoegd is vast te stellen dat de cliënt is aangewezen op zorg.

F

Artikel 21 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vijfde lid, onderdeel a, komt te luiden:

a. het indicatiebesluit dat door het bevoegde indicatieorgaan op grond van artikel 9b van de van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten is vastgesteld, dan wel de verklaring, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel c;.

2. In het zesde lid wordt de zinsnede «als bedoel» vervangen door: bedoeld.

G

In artikel 34 wordt de zinsnede «binnen drie dagen»vervangen door: binnen drie werkdagen.

H

In artikel 39, tweede lid, wordt de zinsnede »in artikel 37, eerste lid, « vervangen door: in artikel 32, eerste lid,.

I

Artikel 43, eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

a. het verblijf niet langer noodzakelijk is om ernstig nadeel als gevolg van het gedrag van de cliënt als gevolg van zijn psychogeriatrische aandoening of verstandelijke handicap dan wel de daarmee gepaard gaande psychische stoornis te voorkomen of af te wenden; of.

J

Artikel 50 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede »8, tweede tot en met vijfde lid,» vervangen door: 8, tweede tot en met zesde lid,.

2. Na het tweede lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. Onze Minister kan een last onder dwangsom opleggen aan de accommodatie die niet voldoet aan de verplichting, bedoeld in artikel 29.

K

Artikel 56, onderdeel B, komt te luiden:

Artikel 64 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel p door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

q. de zorgaanbieder, bedoeld in de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten.

2. In het tweede lid wordt na «De geneesheer-directeur, bedoeld in het eerste lid, onder o,» ingevoegd: respectievelijk de zorgaanbieder, bedoeld in het eerste lid, onderdeel q,.

L

In artikel 57 wordt de zinsnede «onderdeel g, van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten,» vervangen door: onderdeel f, van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten, .

M

Artikel 60 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede «Een besluit als bedoeld in artikel 60 en een machtiging als bedoeld in de artikelen 3 en 15, eerste lid» vervangen door: Een besluit en een machtiging als bedoeld in artikel 60, respectievelijk de artikelen 3 en 15, eerste lid,.

2. In het eerste lid wordt de zinsnede «artikel 16, eerste lid,» vervangen door: artikel 16, tweede lid,.

3. In het tweede lid wordt «32» vervangen door: 33.

Toelichting

Algemeen

Deze nota van wijziging bevat enige wetstechnische verbeteringen en herstel van enkele omissies in het Wetsvoorstel zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (hierna: wetsvoorstel).

Artikelsgewijze toelichting

Onderdeel J

In crisissituaties kan een persoon op basis van artikel 24 van het wetsvoorstel onvrijwillig worden opgenomen zonder rechterlijke machtiging met een beschikking tot lastgeving van de burgemeester van de gemeente waarin de betreffende persoon woont.

In artikel 29 van het wetsvoorstel is een verplichting opgelegd aan de daarvoor in aanmerking komende accommodaties om, na een daartoe strekkend bevel van de burgemeester, de betrokkene op te nemen.

Verzuimd is om ten aanzien van het niet naleven van deze verplichting een handhavingbepaling op te nemen. Deze omissie wordt nu hersteld.

Een bestraffende sanctie ligt in dit geval niet voor de hand. Het doel van deze sanctie is immers niet gelegen in leedtoevoeging, maar in het ongedaan maken van de overtreding. Daarom is gekozen voor een herstelsanctie in de vorm van een last onder dwangsom. Door middel van een last onder dwangsom wordt de betrokken accommodatie bewogen de betrokkene alsnog op te nemen.

Overige onderdelen

De overige onderdelen zijn gericht op herstel van enige wetstechnische fouten, verschrijvingen en enige omissies in het wetsvoorstel. In de definitiebepaling is een verwijzing naar een begrip in een algemene maatregel van bestuur (het Zorgindicatiebesluit) vervangen door een verwijzing op wetsniveau. Verder zijn onjuiste verwijzingen naar artikelen gecorrigeerd. Tot slot is artikel 43 alsnog aangepast aan die bepalingen in het wetsvoorstel die betrekking hebben op de regeling dat het gedrag als gevolg van de psychogeriatrische stoornis of verstandelijk handicap bepalend is voor de vraag of onvrijwillige zorg mag worden verleend.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. L. L. E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner