Ontvangen 6 november 2008
Met belangstelling hebben de minister van Justitie en ik kennis genomen van het verslag van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het verheugt ons te vernemen dat de commissie het wetsvoorstel in essentie voldoende voorbereid acht voor openbare beraadslaging. Bij de indieners van de vragen, die naar wij constateren het overbrengen van de inkooptaak van het Korps landelijke politiediensten (hierna: KLPD) naar de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (hierna: vtsPN) als uitgangspunt onderschrijven, wil ik, mede namens de minister van Justitie, met deze nota de nog levende vraagpunten wegnemen.
De leden van de SP-fractie vragen of de vtsPN klaar is voor de nieuwe taak en of de organisatie daarop voldoende is voorbereid. Die vraag beantwoord ik bevestigend. Ter voorbereiding van de overgang van de inkooptaken is op 23 januari 2008 een Samenwerkingovereenkomst tussen het KLPD en de vtsPN gesloten over de wijze waarop de overgang van de dienst Logistiek dient plaats te vinden en de wijze waarop deze dienst in de nieuwe organisatie zal worden ingevlochten. Sinds 1 januari 2008 wordt de dienst Logistiek operationeel aangestuurd door de vtsPN op grond van het Besluit ondermandaat en volmacht algemeen directeur Politie Nederland. Met het korpsbeheerdersberaad spreek ik nog over de randvoorwaarden waaronder de overgang zal plaatsvinden.
Tevens vragen de leden van de SP-fractie of het personeel dat nu gaat over de inkoop en verkoop van bewapening, kleding en uitrusting van de politie, alsmede de overige facilitaire diensten op dit gebied, meeverhuist naar de vtsPN, dan wel of gedwongen ontslagen te verwachten zijn. Dat laatste is niet het geval, zo antwoord ik deze leden. Bij de Samenwerkingsafspraken politie 2008 zijn de wederzijdse ondernemeningsraden en de vakbonden nauw betrokken. Ter uitvoering hiervan is in de Samenwerkingsovereenkomst inzake de dienst Logistiek van 23 januari 2008 vastgelegd dat op het moment waarop de wettelijke taak van het KLPD vervalt, het KLPD-personeel integraal zal overgaan naar de vtsPN, met behoud van rechtspositie en standplaats.
De leden van de fracties van SP en VVD vragen welke efficiencywinst te verwachten is. Graag vernemen deze leden op welke wijze geldelijke besparingen zullen worden geherinvesteerd in de politieorganisatie. In dit verband onderschrijven de leden van de VVD-fractie het streven naar een optimale samenwerking en het verbeteren van het gemeenschappelijk functioneren van politiekorpsen, waarbij het goed is te streven naar een aanzienlijke efficiencywinst. Ik wijs erop dat de vtsPN niet alleen het takenpakket van de dienst Logistiek overgedragen krijgt, maar daarnaast ook de regie gaat voeren over de inkoop van andere facilitaire goederen die de politiekorpsen thans zelf inkopen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de inkoop van energie en de aanschaf van mobiele telefonie. Dit is de organisatie vtsPN overeengekomen met het bestuur van de vtsPN. Het (schaal)voordeel dat hiermee wordt behaald zal ertoe leiden dat de uitgaven van de politiekorpsen ten behoeve van facilitaire aangelegenheden dalen. Hoewel de korpsen in beginsel zelf bepalen hoe zij hun geldelijke middelen – en daarmee ook vrijgevallen middelen uit efficiencywinst – aanwenden, ligt het in de rede dat zij deze kostenbesparingen ten goede te laten komen aan het primaire proces van de politie.
De leden van de VVD-fractie vragen wanneer de overheveling van de taken in de praktijk is begonnen. Ik antwoord deze leden dat dit wetsvoorstel het vervallen van de facilitaire taken van het KLPD regelt. In de Samenwerkingsovereenkomst van 23 januari 2008 inzake de dienst Logistiek is afgesproken dat op het moment waarop de wettelijke taak van KLPD vervalt, de vtsPN alle taken overneemt zoals vastgelegd in het Instellingsbesluit Voorziening tot samenwerking Politie Nederland. De logistiektaken worden in 2008 uitgevoerd door de dienst Logistiek maar onder aansturing van de vtsPN en onder verantwoordelijkheid van het KLPD.
De leden van de PVV-fractie zijn van mening dat logistieke en facilitaire diensten van het KLPD zoveel mogelijk moeten worden uitbesteed aan externe partijen.
Voor zover deze leden doelen op de over te dragen taken van de dienst Logistiek, te weten de inkoop van bewapening, uitrusting en kleding, ben ik van oordeel dat het niet alleen uit efficiencyoverwegingen maar ook als waarborg voor de kwaliteit en uniformiteit wenselijk is de vraag op een centraal niveau te formuleren en te coördineren. Ook ten aanzien van deze taken fungeert de vtsPN overigens als aankoopcentrale die binnen de kaders van het Europese aanbestedingsrecht goederen en diensten betrekt.