Kamerstuk 31540-12

Verslag van een schriftelijk overleg inzake de stand van zaken meldingsplicht agrarische ondernemers naar aanleiding van bericht in het Agrarisch Dagblad

Dossier: Wijziging van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten in verband met uitsluiting van huisaansluitingen

Gepubliceerd: 14 april 2010
Indiener(s): Joop Atsma (CDA)
Onderwerpen: netwerken ruimte en infrastructuur
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31540-12.html
ID: 31540-12

Nr. 12 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 14 april 2010

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1 heeft een aantal vragen voorgelegd aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Economische Zaken over de stand van zaken betreffende de verplichte graafmelding van agrarische ondernemers naar aanleiding van een bericht op de website van het Agrarisch Dagblad van 26 maart 2010.

De minister heeft deze vragen, mede namens de minister van Economische Zaken, beantwoord bij brief van 13 april 2010. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter

Atsma

De griffier

Dortmans

1

Reactie op het artikel op de website van Agrarisch Dagblad

Er is in de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) recent een wijziging aangebracht (Staatsblad 50, 28 januari 2010), waardoor agrariërs kunnen volstaan met een vereenvoudigde aanmelding voor het graven tot 50 cm diepte. Dit is afgestemd met de agrarische sector en netbeheerders. Om graafincidenten te voorkomen, moet de informatie over kabels en leidingen worden opgevraagd. Door de recente wijziging van de WION kunnen de agrariërs dat nu desgewenst reeds in de Gecombineerde Opgave aangeven. De Dienst Regelingen zorgt er vervolgens voor dat de melding van agrariërs, die hebben aangegeven de gegevens te willen ontvangen, collectief bij het Kadaster wordt gedaan. Het Kadaster zorgt ervoor dat de kabel- en leidinginformatie bij de netbeheerders wordt opgevraagd. Een en ander betekent een sterke vereenvoudiging voor de agrariërs die leidt tot lastenverlichting en minder administratieve lasten. De wijziging van de WION die dit mogelijk maakt is onlangs door beide Kamers der Staten-Generaal als hamerstuk aangenomen.

2

Wat is definitie voor collectief aanmelden»?

Iedereen kan zijn grond vanwege mechanisch graven in het kader van de WION aanmelden bij het Kadaster. Zo ook de agrariërs. Echter, voor de agrariërs kan Dienst Regelingen dit collectief regelen. DR meldt de agrariërs collectief aan bij het Kadaster. De individuele agrariër kan hieraan desgewenst meedoen, door dit in zijn Gecombineerde Opgave aan te geven.

3

Dit jaar kunnen agrarische ondernemers in de Gecombineerde Opgave de graafmelding doen voor de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Hoe moet een individuele ondernemer omgaan met de graafmelding?

De individuele agrariër kan bij mechanisch graven altijd de betreffende grond via het Kadaster aanmelden. Echter, omdat hij bij veel van zijn grond (sowieso alle akkerbouwpercelen) zeker mechanisch zal graven en eenmalig moet melden, kan hij ervoor kiezen om dit via de Gecombineerde Opgave bij Dienst Regelingen te doen. Zijn percelen zijn namelijk bij Dienst Regelingen bekend.

Het kost de agrariër daarom minder administratie (inloggen bij Kadaster, percelen tekenen e.d.).