Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 9 november 2009
Hierbij bied ik u, in overeenstemming met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), een nota van wijziging op de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION) aan (Kamerstuk 31 540, nr. 11). Dit naar aanleiding van eerdere vragen van het lid Van der Vlies1 waarin hij zijn zorg uitspreekt over de aanzienlijke lastendruk voor agrariërs ten gevolge van de WION.
In mijn brief2 van 15 juli jl. kondigde ik al aan met een voorstel te komen hoe deze lastendruk voor reguliere agrarische werkzaamheden (tot een diepte van 50 cm) te verminderen. Krachtens artikel 8, 3e lid van de wet geldt voor dit soort graafwerk al een uitzondering. Deze uitzondering voorkomt echter niet dat de initiële graafmelding voor ondiepe werkzaamheden leidt tot relatief hoge kosten en administratieve lasten voor agrariërs. In overleg met de sector heb ik daarom gezocht naar een oplossing. Dat heeft geresulteerd in een aanpak waarin agrariërs de graafmelding voor ondiepe graafwerkzaamheden collectief kunnen doen door tussenkomst van de Dienst Regelingen. Agrariërs hebben al een relatie met dit agentschap van LNV waardoor de voor een graafmelding benodigde gegevens niet nogmaals hoeven te worden aangeleverd. Bovendien zullen de graafmeldingen een zodanig gebied bestrijken dat de kosten van deze meldingen aanzienlijk gereduceerd worden. Omdat de afwikkeling van de collectieve melding niet binnen de reguliere termijn van twee werkdagen kan worden gerealiseerd, wordt bij nota van wijziging de mogelijkheid geschapen op dit punt een vrijstelling te verlenen. Ik ben van mening dat hiermee een forse reductie in lasten en kosten wordt bereikt, zonder afbreuk te doen aan de doelstelling van de WION en de daarin toebedeelde verantwoordelijkheden in de graafketen.
De bijgaande nota van wijziging bevat voorts een voorstel om de bestaande afwijkende regeling voor netten in gronden die worden beheerd door Defensie te beperken. Inmiddels is gebleken dat er in veel gevallen geen noodzaak is dit afwijkende regime toe te passen. De voorgestelde wijziging maakt de situatie voor de graafsector eenduidiger en overzichtelijker omdat de reguliere procedure van informatie-uitwisseling hierdoor op veel Defensiegronden van toepassing zal zijn.