Ontvangen 18 februari 2009
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
Artikel I, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de aanhef wordt «veertien» vervangen door: vijftien.
2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel v door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
w. regionaal zorginformatiesysteem: elektronisch systeem van meer dan één zorgaanbieder binnen een bepaalde regio voor het verwerken van persoonsgegevens betreffende de gezondheid van een cliënt en het burgerservicenummer van de cliënt.
In artikel I, onderdeel C, wordt artikel 13b, eerste lid, als volgt gewijzigd:
1. De punt aan het slot van onderdeel b wordt vervangen door een puntkomma.
2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
c. meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, bedoeld in de Wet marktordening gezondheidszorg, elk vermoeden van overtreding van artikel 13ha.
In artikel I, onderdeel C, wordt na artikel 13h een artikel ingevoegd, luidende:
1. De zorgverzekeraar:
a. heeft geen toegang tot de voorzieningen bedoeld in artikel 13a, eerste lid;
b. heeft geen toegang tot een regionaal zorgsysteem;
c. verwerkt geen gegevens uit het elektronisch patiëntendossier;
d. verwerkt geen gegevens uit de gebruiksregistratie van een cliënt,
behalve voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van zijn zorgverzekeringen of zijn wettelijke taak.
2. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald welke gegevens voor de uitvoering van zorgverzekeringen of onderdelen daarvan noodzakelijk zijn
Na artikel IV wordt een artikel ingevoegd, luidende:
De Wet marktordening gezondheidszorg wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:
1. De punt aan het slot van onderdeel f wordt vervangen door een puntkomma.
2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
g. toezicht op de naleving door de ziektekostenverzekeraar van artikel 13ha van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling.
Na artikel 89 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
1. De zorgautoriteit legt een bestuurlijke boete op aan een ziektekostenverzekeraar die artikel 13ha van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling overtreedt.
2. De boete voor een afzonderlijke overtreding bedraagt ten hoogste € 100 000.
3. De zorgautoriteit maakt een besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete ingevolge het eerste lid openbaar, nadat het rechtens onaantastbaar is geworden.
4. De zorgautoriteit doet van de openbaarmaking, bedoeld in het derde lid, onverwijld mededeling aan de ziektekostenverzekeraar, aan de betrokken verzekeringnemers en aan de betrokken verzekerden.
5. Indien een besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete, als bedoeld in het eerste lid, openbaar wordt gemaakt binnen vijf jaar nadat een eerder besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete, als bedoeld in dat lid, openbaar is gemaakt, meldt de zorgautoriteit dit bij de openbaarmaking.
6. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de wijze en inhoud van de openbaarmaking en over de wijze en inhoud van de mededeling door de zorgautoriteit.
Na artikel V wordt een artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 7 van de Zorgverzekeringswet wordt als volgt gewijzigd:
1. Onder vernummering van het vijfde lid tot zesde lid, wordt het vierde lid vervangen door:
4. Een verzekeringnemer kan zijn zorgverzekering en eventuele bij die zorgverzekeraar lopende aanvullende ziektekostenverzekeringen opzeggen binnen zes weken, nadat:
a. hij een mededeling als bedoeld in artikel 89a, vierde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg over zijn zorgverzekeraar heeft ontvangen; of
b. artikel 89a, vijfde lid, van laatstgenoemde wet is toegepast.
5. De opzegging, bedoeld in het tweede of vierde lid, gaat in op de eerste dag van de tweede kalendermaand volgende op de dag waarop de verzekeringnemer heeft opgezegd.
2. In het zesde lid (nieuw) wordt «vierde lid» vervangen door: vijfde lid.
De zorgverzekeraar dient onder geen beding toegang te hebben tot het landelijk schakelpunt, regionale zorgsystemen en tot de gegevens in het elektronische patiëntendossier. Dit amendement maakt het verbod expliciet.
Bij de eerste overtreding kan de minister een boete opleggen, die openbaar gemaakt moet worden. Verder kunnen de verzekerden, wiens polis het betreft, de zorgverzekering en de aanvullende verzekering opzeggen.
Bij een tweede overtreding binnen vijf jaar hebben alle verzekeringsnemers van de zorgverzekeraar het recht om de zorgverzekering en de aanvullende polis op te zeggen. Zo is geborgd dat het elektronisch patiëntendossier gebruikt wordt voor medische toepassingen en niet voor risicoselectie.
Volledigheidshalve merken wij op dat de mededeling genoemd in artikel 89a van de Wet marktordening gezondheidszorg geen besluit is als bedoeld in artikel 1:3 van de Awb.
Omtzigt
Vermeij
Wiegman-van Meppelen Scheppink
Van der Vlies
Sap
Zijlstra
Agema
Gerkens