Vastgesteld 9 december 2008
De vaste commissie voor Defensie1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fractie inbreng is geleverd.
Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.
De leden van de fractie van de SP hebben met interesse kennis genomen van het verzoek van de regering het voorliggende Verdrag goed te keuren. Zij vragen zich af waarom dit verdrag dat al in 2003 door voormalig minister De Hoop Scheffer getekend is, nu pas aan de leden der Staten Generaal wordt voorgelegd. Kunt u aangeven wat er tussen 2003 en februari 2008 is gebeurd in de onderhandelingen over de goedkeuring en uitvoering van dit Verdrag?
De leden van de fractie van de SP willen graag helderheid over de betekenis van dit Verdrag. Is het niet zo dat Nederland de activiteiten zoals beschreven in dit Verdrag al lang uitvoert? Waar is dit Verdrag dan voor nodig? Was er onduidelijkheid over de juridische status van de tot nu toe uitgevoerde activiteiten in de bestrijding van drugshandel en zo ja welke?
Op welke wijze moeten landen na tekening van dit Verdrag samenwerken, en zit hier enige verplichting tot wederzijdse assistentie aan vast? Kunt u garanderen dat Nederland niet meegezogen zal worden in de door de Verenigde Staten gevoerde «War on drugs» die geregeld heel andere doelen lijkt te hebben dan het bestrijden van de illegale handel in drugs?
De leden van de fractie van de SP willen een nadere toelichting op de correctie die op 6 juni 2003 is gedaan, waaruit blijkt dat verschillende landen een andere interpretatie aan het Verdrag wensen te geven. Wat betekent dit in het dagelijks werk in de bestrijding van sluikhandel in drugs in het verdragsgebied voor zowel de verdragslanden als voor Nederlandse militairen/agenten?
De leden van de fractie van de SP willen graag helderheid over wie de correcte uitvoering van dit Verdrag controleert. Onder welke jurisdictie vallen militairen of andere ambtenaren die het Verdrag schenden of op andere wijze strafbare feiten plegen? Kan voorts worden aangeven waar bewoners van het Verdragsgebied en andere betrokkenen zich kunnen melden met eventuele klachten over de wijze waarop zij bejegend zijn?
De leden van de fractie van de SP willen een reguliere jaarlijkse rapportage ontvangen over de uitvoering van het Verdrag waarin gemeld wordt welke activiteiten namens Nederland in het gebied op basis van het Verdrag zijn ondernomen en waarin ook incidenten staan toegelicht.
Samenstelling:
Leden: Van Bommel (SP), Van der Staaij (SGP), Poppe (SP), Van Baalen (VVD), voorzitter, Çörüz (CDA), Ferrier (CDA), Van Velzen (SP), Blom (PvdA), ondervoorzitter, Eijsink (PvdA), Van Dam (PvdA), Kraneveldt-van der Veen (PvdA), Griffith (VVD), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Irrgang (SP), Knops (CDA), Willemse-van der Ploeg (CDA), Jacobi (PvdA), Boekestijn (VVD), Brinkman (PVV), Voordewind (CU), Pechtold (D66), Ten Broeke (VVD), Thieme (PvdD), Bilder (CDA) en Peters (GL).
Plv. leden: Lempens (SP), Van der Vlies (SGP), Polderman (SP), Van Beek (VVD), Jonker (CDA), Ormel (CDA), De Wit (SP), Roefs (PvdA), Wolbert (PvdA), Smeets (PvdA), Arib (PvdA), Blok (VVD), Omtzigt (CDA), Roemer (SP), Haverkamp (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Samsom (PvdA), Van der Burg (VVD), Wilders (PVV), Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU), Van der Ham (D66), Teeven (VVD), Ouwehand (PvdD), Uitslag (CDA) en Vendrik (GL).