Kamerstuk 31324-(R1844)-23

Vingerafdrukken in de Nederlandse reisdocumenten

Dossier: Wijziging van de Paspoortwet in verband met het herinrichten van de reisdocumentenadministratie

Gepubliceerd: 17 september 2009
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31324-23.html
ID: 31324-(R1844)-23

31 324 (R1844)
Wijziging van de Paspoortwet in verband met het herinrichten van de reisdocumentenadministratie

nr. 23
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2009

Met deze brief geef ik uitvoering aan de motie Heijnen (TK 2008–2009, 31 324 (R1844), nr. 19) waarin de regering is gevraagd om de Kamer te informeren over de prijs van de reisdocumenten bij de invoering van de vingerafdrukken.

Conform de Europese verordening betreffende normen en veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten zijn de vingerafdrukken ingevoerd op 28 juni 2009. Vanaf die datum worden vingerafdrukken opgenomen in de diplomatieke en dienstenpaspoorten. De invoering is zonder problemen verlopen. Zoals ik u berichtte in mijn brief van 28 mei 20091 zullen vanaf 21 september 2009 ook vingerafdrukken worden opgenomen voor alle andere reisdocumenten met uitzondering van de nooddocumenten.

De invoering van de vingerafdrukken heeft in 2009 geen gevolgen voor de prijs van de Nederlandse reisdocumenten. Met de gemeenten is afgesproken dat in het kader van de invoering van de vingerafdrukken een nieuwe doormeting zal plaatsvinden van het aanvraag- en uitgifteproces (het zogenaamde bandbreedte onderzoek). Een dergelijk onderzoek heeft ook in 2001 plaatsgevonden bij de invoering van de Nieuwe Generatie Reisdocumenten. Op dit moment vindt overleg plaats met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) over de opzet van dit onderzoek. De planning is erop gericht om aan het einde van dit jaar de opdracht tot het onderzoek te geven zodat dit in het voorjaar van 2010 kan zijn afgerond. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek zal vervolgens worden bepaald of en zo ja in welke mate de prijs van de Nederlandse reisdocumenten aanpassing behoeft. Vanzelfsprekend zal ik de Tweede Kamer over de uitkomsten van het onderzoek informeren.

Per 1 januari 2010 wordt overigens wel de jaarlijkse indexering op de tarieven van de reisdocumenten toegepast en zal, zoals ik u meldde in mijn brief van 28 mei 2009, de prijs van de Nederlandse identiteitskaart voor kinderen onder de 14 jaar worden verlaagd. De gratis Nederlandse identiteitskaart voor 14-jarigen komt per 1 januari 2010 te vervallen.

Van deze gelegenheid wil ik gaarne gebruik maken om nog enkele punten onder uw aandacht te brengen. Op 7 september 2009 is de huis-aan-huis verspreiding gestart van een folder met daarin informatie over de opname van de vingerafdrukken in de Nederlandse reisdocumenten. Op die zelfde datum is de website www.paspoortinformatie.nl voorzien van nieuwe informatie omtrent de vingerafdrukken.

Op grond van de gewijzigde Paspoortwet worden er van de aanvrager van een reisdocument vier vingerafdrukken opgenomen bij het aanvragen van de reisdocumenten. Alle opgenomen vingerafdrukken worden opgeslagen in de decentrale reisdocumentenadministraties van de uitgevende instanties die de Nederlandse reisdocumenten uitgeven. De in de decentrale reisdocumenten-administraties opgeslagen vingerafdrukken worden uitsluitend gebruikt in het kader van de aanvraag en de uitreiking van reisdocumenten. De bepalingen in de gewijzigde Paspoortwet die betrekking hebben op de verstrekking van gegevens uit de centrale online raadpleegbare reisdocumentenadministratie zijn immers nog niet in werking getreden.

Het, vanwege de invoering van de vingerafdrukken, aanpaste aanvraag- en uitgifteproces van de Nederlandse reisdocumenten wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nauwgezet gevolgd om inzicht te krijgen in de eventuele knelpunten die zich in praktijk voordoen. Dat is van belang omdat het proces rond de opname van de vingerafdrukken, ook internationaal, nog in ontwikkeling is. Een voorbeeld hiervan is de vraag of er vingerafdrukken, ongeacht de kwaliteit ervan, moeten worden opgenomen voor opslag in de reisdocumenten. De Europese Commissie is die mening toegedaan. Nederland staat hier kritisch tegenover. Ik zal de Kamer over nieuwe ontwikkelingen op dit punt informeren.

Bij het aanvragen van een Nederlands reisdocument wordt geprobeerd de best mogelijke vingerafdrukken op te nemen. Van een vinger wordt niet 1 opname gemaakt maar minstens 2. Zo wordt bij de aanvraag gecontroleerd of de vingerafdrukken kunnen worden geverifieerd.

Bij uitgifte vindt verificatie van de vingerafdrukken plaats indien de uitgevende instantie er aan twijfelt of de persoon die het reisdocument komt ophalen ook de persoon is die het reisdocument heeft aangevraagd. De houder van een Nederlands reisdocument kan bij alle uitgevende instanties van de reisdocumenten inzage krijgen in de gegevens die over hem zowel in de chip als in de reisdocumentenadministratie zijn opgeslagen.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten


XNoot
1

TK 2008–2009, 31 324 (R1844), nr. 22.