Vastgesteld 2 februari 2007
De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.
De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel tot aanpassing van enige wetten in verband met de invoering van het burgerservicenummer. Het wetsvoorstel vervangt in de diverse wetsteksten het begrip «sociaal-fiscaal nummer» door het begrip «burgerservicenummer». Graag leggen zij de regering nog een paar vragen voor.
In de memorie van toelichting wordt gesteld dat het burgerservicenummerstelsel het gebruik van andere persoonsnummers niet uitsluit. In aanvulling op het burgerservicenummer zijn nog twee categorieën van andere persoonsnummers te onderscheiden, te weten aanvullende nummers en sectorale nummers. Als het gaat om sectorale nummers kunnen deze binnen een bepaalde sector voor eenieder worden gebruikt, ongeacht of de desbetreffende persoon een burgerservicenummer heeft. De leden van de VVD-fractie vragen zich af om welke sectoren het kan gaan. In welke situaties zal er gebruik van sectorale nummers worden gemaakt? In het algemeen krijgen zij graag meer uitleg over de bedoeling van sectorale nummers.
Artikel 10.1 Sociaal-fiscaalnummer als aanvullend nummer
In de memorie van toelichting wordt gesteld dat onder andere de rijksbelastingdienst nog enige tijd het sociaal-fiscaal nummer als aanvullend nummer zal gebruiken. Een en ander als gevolg van het vooralsnog ontbreken van een basisregistratie voor niet-ingezetenen. Wanneer zal, naar verwachting, de basisregistratie voor niet-ingezetenen gereed zijn, zo vragen de leden van de VVD-fractie.
Artikel 10.3 Overgangsrecht Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank
De Informatie Beheer Groep (IBG) mag gedurende een beperkte periode andere persoonsgebonden nummers dan het burgerservicenummer en het onderwijsnummer blijven gebruiken. Wanneer zal de IBG zover zijn dat ook deze organisatie het burgerservicenummer kan gebruiken? Gaarne krijgen de leden van de VVD-fractie een reactie van de regering.
Samenstelling:
Leden: Van Beek (VVD), fng. ondervoorzitter, Van der Staaij (SGP), Blok (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Slob (CU), van Bochove (CDA), Duyvendak (GL), Gerkens (SP), Spies (CDA), Sterk (CDA), Haverkamp (CDA), Leerdam (PvdA), Voorzitter, Griffith (VVD), Irrgang (SP), Kalma (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Jacobi (PvdA), Van der Burg (VVD), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Heerts (PvdA), Van Raak (SP), Thieme (PvdD), Kuiken (PvdA) en Leijten (SP).
Plv. leden: Teeven (VVD), Van der Vlies (SGP), Weekers (VVD), Van de Camp (CDA), Cramer (CU), Ormel (CDA), Van Gent (GL), Polderman (SP), Van Haersma Buma (CDA), Van Heugten (CDA), Van Hijum (CDA), Wolbert (PvdA), Zijlstra (VVD), Van Gerven (SP), Van der Veen (PvdA), Çörüz (CDA), Albayrak (PvdA), Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV), Van der Ham (D66), Koenders (PvdA), Van Bommel (SP), Ouwehand (PvdD), Bouchibti (PvdA) en De Wit (SP).